A Fidesz megköveti Újhelyit

2006.01.09. 13:32

A Fidesz elismerte, hogy egyik irodájából küldték el a Magyar Vizsla című kiadvánnyal kapcsolatos faxot, állítja viszont, hogy munkatársai nem tudtak annak tartalmáról és címzettjéről. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a pártnak bocsánatot kell kérnie a szocialistáktól. Korábban a párt még hamisítványnak nevezte azt az erre vonatkozó dokumentumot, amelyet az MSZP alelnöke mutatott be.

Személyesen is bocsánatot kell kérni Újhelyi Istvántól a Magyar Vizsla-ügy miatt - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedd reggel egy televíziós műsorban. "El kell ismernünk, hogy az a nyilatkozat, amit vasárnap tettünk, az nem felelt meg a valóságnak, Újhelyi István nem egy hamisítványt, hanem egy létező faxot mutatott be" - közölte a politikus, aki szerint az első adandó alkalommal "a személyes megkövetés is el kell, hogy hangozzon".

Hétfőn ugyanis a Magyar Vizsla című kiadványt készítő nyomda, a G and G Nyomda Kft elismerte, hogy a cég egyik munkatársa küldött faxot a Fidesz-irodából. A nyomda közleményének kiadását követően a Fidesz közleményben ismerte el, hogy tévedett, amikor hamisítványnak minősítette azt a dokumentumot, amelyet az MSZP mutatatott be a Magyar Vizsla nevű kiadványról. Újhelyi István, az MSZP alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján a Magyar Vizsla című kiadványba szánt egyik oldal elfaxolt másolatát mutatta be, amelyen feladóként Rogán Antal fideszes kampányfőnök titkársága szerepel, és a titkárság faxszáma látható rajta.

A nyomda közleménye szerint tavaly december 27-én a G and G Nyomda munkatársa Budapesten folytatott egyeztetést a Fidesz egyik munkatársával. A nyomda munkatársának megrendelője, az Adózók Érdekvédelmi Szövetsége Egyesület kérésére faxot kellett küldeni a Magyar Postának, ezért a Fidesz munkatársától kért erre lehetőséget a tárgyalás helyszínén. Így kerülhetett a Fidesz egyik telefaxának száma az elküldött példányra - magyarázta a közlemény.

A Fidesz kampányfőnöke, Rogán Antal hétfőn az ügy kapcsán belső vizsgálatot rendelt el. Ez megállapította, hogy a kérdéses napon, december 27-én mindössze négyen dolgoztak a párt hivatalában, Rogán és munkatársai viszont szabadságon voltak. A közlemény szerint az aznap dolgozó négy személy egy külső ügyféllel folytatott tárgyalást, aki a tárgyalás közben kérte, hogy elküldhessen egy faxot. Ennek a faxüzenetnek a tartalmáról és címzettjéről azonban a párt munkatársainak nem volt tudomásuk - áll a Fidesz közleményében.

Az Újhelyi által bemutatott fax címzettje a Magyar Posta volt, amely azért kérte be az Adózók Érdekvédelmi Egyesületének kiadványát a megjelenés előtt, mert szerződést kötött terjesztésére, de a hatályos jogszabályoknak megfelelően meg kívánt győződni arról, hogy az általa terjesztendő lap tartalma nem ütközik-e a sajtótörvény előírásaiba. A Fidesz és a nyomda közleménye előtt hétfőn a Pénzügyminisztérium is elrendelte, hogy a Magyar Posta indítson vizsgálatot annak kiderítésére, kitől származott a faxüzenet.

Csak csinálják, ez nekünk reklám - mondta még a Fidesz közleménye előtt az [origo]-nak a Magyar Vizslát kiadó Adózók Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.  Horváth Éva nem kívánt nyilatkozni arról, hogy miként juttatta el a postának a kiadványt. Azt mondta, nem ismeri az ügyet, fogalma sincs, miről van szó, és nem is érdekli. Annyit hozzátett: "Csöndben röhögünk ezen az egészen, mert ez a legjobb reklám."

Horváth Éva az egyik polgári kör elnöke, s Orbán Viktor részt vett az Adózók Érdekvédelmi Egyesületének alakuló ülésén is. Az elnök korábban szintén azt állította, hogy nincs közük a Fideszhez, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági miniszter anyagi helyzetét támadó ingyenes lap előállításához és postai terjesztéséhez adományokból szerezték a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK