Ragaszkodik a az oktatási ombudsman által kifogásolt térítési díjhoz a Budapesti Gazdasági Főiskola, és nem hajlandó visszafizetni a beszedett pénzt a diákoknak. Aáry-Tamás Lajos még decemberben indított vizsgálatot, mert a főiskola szerinte jogellenesen szedett pénzt a hallgatóktól. Az ombudsman hiába tájékoztatta véleményéről a főiskola rektorát, Roóz József válaszából az derült ki, nem törlik el a kifogásolt díjat.

Az oktatási ombudsman szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola jogellenesen szed az államilag finanszírozott angol és német nyelvű idegenforgalmi és szálloda, valamint kereskedelmi szakos hallgatóktól idegen nyelvű képzési hozzájárulásra vonatkozó térítési díjat. Az ombudsman ezért még tavaly decemberben levélben kérte a főiskolát, hogy fizesse vissza a jogtalanul beszedett pénzt.

Roóz József, a főiskola rektora válaszlevelében azonban azt közölte, hogy a szerinte a díjszedés a jogszabályoknak megfelelően történik, ezért nem törlik el azt - derült ki az oktatási ombudsman [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A rektor azzal érvelt, hogy az idegen nyelvi képzés során a térítési díj fizetése azért szükséges, mert az többletszolgáltatásnak tekinthető a magyar nyelven történő oktatáshoz viszonyítva. Emellett amikor a hallgatók ezekre a szakokra jelentkeztek, a felvételi tájékoztatóból értesülhettek arról, hogy fizetniük kell, ha angolul vagy németül akarnak tanulni. A rektor hozzátette: a hallgatóknak lehetőségük van a magyar nyelvű képzésre átmenni, minden hátrány nélkül.

Az oktatási ombudsman szerint azonban az, hogy a hallgatók kérhetik átvételüket magyar nyelvű képzésbe, nem jelenti a probléma megoldását. A kérelemről ugyanis nem a hallgató, hanem a tanulmányi bizottság dönt. Aáry-Tamás Lajos közölte, hogy mivel Roóz József rektor állásfoglalása nem tartalmazott olyan érveket, amelyek a kezdeményezésében foglaltakat megváltoztatnák, a Budapesti Gazdasági Főiskola által folytatott díjszedési gyakorlat jogszerűtlenségére vonatkozó álláspontját továbbra is fenntartja. Hozzátette: a jogszabályok nem biztosítanak számára az ügyben további intézkedési lehetőséget. Azok a tanulók azonban, akik a díjfizetés jogszerűségével továbbra sem értenek egyet, a polgári törvénykönyv rendelkezései alapján bíróságon szerezhetnek érvényt igazuknak - közölte az ombudsman.

Korábban a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézet hallgatóitól szedett képzési hozzájárulás miatt fogalmazott meg ajánlást Aáry-Tamás Lajos. A Szegedi Tudományegyetem rektora az ombudsmani állásfoglalás ellenére is jogszerűnek találta, hogy képzési hozzájárulást szednek az államilag finanszírozott képzésre járó diákoktól. Az ügy kipattanása után ugyanakkor úgy döntöttek, a jövőben minden hallgatóval szerződést kötnek a fizetendő juttatásokról, és csak költségtérítéses képzést indítanak a Budapesti Médiaintézetben.

Az BMI körüli botrány szeptemberben tört ki, amikor három hallgató azzal a panasszal fordult az ombudsmanhoz, hogy a BMI-n félévenként 80-90 ezer forintot szednek be az elvileg ingyenes, államilag finanszírozott képzésre járóktól. Aáry-Tamás vizsgálata jogtalanságot állapított meg, és felszólította az iskolát, hogy fizesse vissza a diákoknak a pénzt.