Kamerákkal óvnák a Margitsziget aranyhalait

2006.01.10. 11:40

Százmillió forintért negyven kamerából álló térfigyelő rendszert építtetne ki a Margitszigetre a Főpolgármesteri Hivatal, mert egyesek lopják a virágokat és az aranyhalakat. A monitorok mögött szabadnapos rendőrök figyelnék a közkedvelt zöldövezetet, a jogvédők szerint ezzel belebámulva a pihenni vágyók magánéletébe.

"Az elmúlt évben több jelentős beruházást hajtottunk végre a Margitszigeten, például az addig U alakú futópályát teljes körré egészítettük ki, ám már ennek is megrongálták a burkolatát. Egyesek összefújják spray-vel az épületeket, megrongálják a műemlékeket, még az elültetett virágokat is kilopják a földből, meg az aranyhalakat a medencéből" - sorolja a rendszeressé váló rongálásokat Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes.

"A nyáron egy növénynemesítéssel foglalkozó házaspárnak A világ rózsája versenyen harmadik helyezést elért, díjnyertes rózsáját kiültettük, és másnap számos külföldi vendégnek, nagykövetségek munkatársainak mutattuk be. Mivel korábban a virágágyásokból kilopták a növényeket, nem akartuk, hogy ez a szégyen a díjnyertes rózsákkal is megessen, ezért a kertészek kinn éjszakáztak a frissen ültetett növények mellett" - mond extrém példát az eddigi értékmegőrzésre a városvezető.

Az [origo] kérdésére, hogy mekkora anyagi kár keletkezik évente a szigeten és mennyit költenének a térfigyelő rendszer kiépítésére, Bakonyi Tibor azt felelte, hogy az éves kár százmilliós. A negyven kamerából álló rendszer szintén körülbelül százmillióba kerülne, míg annak működtetése évente mintegy negyvenmillióba. A főpolgármester-helyettes már tárgyalt ez ügyben a budapesti rendőrfőkapitánnyal, terveik szerint a szigeten lévő őrsön szabadnapos rendőrök figyelnék a monitorokat, ahonnan - ha látnak valamit - 1-2 perc alatt a tetthelyre tudnak menni.

Bakonyi Tibor szerint az egyszeri beruházás költsége már az első évben megtérülne. Hozzátette, az anyagi értékek óvása mellett a térfigyelő rendszerrel a szigetre pihenni, kikapcsolódni vágyók és az úszni járó gyerekek biztonságát is garantálni lehetne, márpedig ez pénzben nem mérhető.

Megkeresésünkre Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet jogásza azt mondta, hogy "a Margitsziget tipikusan az a hely, amely már-már intim szférája azoknak az embereknek, akik a családjukkal, párjukkal, gyerekeikkel a magánéletüket, szabadidejüket akarják ott eltölteni. Ebbe bámulnak majd bele a kamerákkal."

"Bizonytalan az eredményessége a térfigyelő rendszernek, az viszont biztos, hogy alapvető emberi jogokat korlátoznak ezzel. A parkokba nem valók a kamerák, legyenek ott inkább járőrök, mondjuk lovas rendőrök, ők is oda érnek bárhová a szigeten 1-2 percen belül" - mond egy általa jogszerűnek és hatékonynak nevezett megoldási lehetőséget Földes Ádám. Szerinte minden ilyen esetben szükséges, hogy a térfigyelő rendszer kiépítése előtt hatásvizsgálat elemezze a lehetséges megoldási módokat. "Van más alternatíva is" - tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy mikorra várható a rendszer kiépítése, Bakonyi Tibor azt felelte, hogy a főváros februári költségvetése a tervek szerint biztosít erre forrást, ezt követően lehet a közbeszerzési pályázatot kiírni a megvalósításra, aztán szerződést kötni. "Akár már az ősz elején működhet a térfigyelő rendszer" - közölte a főpolgármester-helyettes.

Bakonyi Tibor elmondta, hogy a távlati terveik között szerepel egy polgári parkerdőszolgálat elindítása is, amely a budai hegyekben, egyéb városi zöldövezetekben, esetleg még a Margitszigeten is járőrözhetne. "Lehet, hogy tavasszal összefogunk a környezettudatos civilekkel, környezetvédőkkel, akár még a rendőrökkel is a cél érdekében. A civil szolgálat résztvevői, ha látnak valamit, értesíthetik az adott terület gazdáját, esetleg felírhatják a károkozó, szemetelő autós rendszámát. Biztos vagyok benne, hogy sok ember szívesen segítene a természeti értékek megőrzésében" - mondta a főpolgármester-helyettes.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK