Az államilag elismert nyelvvizsgák között szerepel a felsőoktatási felvételi lapokon az a Pitman vizsga is, amelytől már több mint négy hónapja elvették az akkreditációt - írja a Magyar Hírlap.

Bár a tavaly október elseje után letett Pitman egynyelvű angol nyelvvizsga már nem számít államilag elismert bizonyítványnak, azaz nem jár érte felvételi többletpont sem, a felvételi jeletkezési "A" lap erről említést sem tesz: ugyanúgy az elismert vizsgák között sorolja fel, mint az elmúlt években - állítja a Magyar Hírlap cikke.

Az ellentmondásos helyzetet a felvételi tájékoztató sem oldja fel, ebben ugyanis az szerepel, hogy az államilag elismert vizsgák jegyzékéről a Nyelvvizsgáztatási Akkreditácós Központ ad tájékoztatást, és a vizsgák listája hozzáférhető az "A" jelű jelentkezési lapon is. Azt nem említi a "kék könyv", hogy melyik forrást kell figyelembe venni, ha ezek egymásnak ellentmondó információkat közölnek.

Az Országos Felvételi Információs központban  a Magyar Hírlap érdeklődésére azt mondták, hogy az október elseje után letett Pitman vizsgáért már nem jár a többletpont, aki viszont még október előtt vizsgázott, az megkapja a középfokért a hét, illetve a felsőfokért a tíz pontot. Azzal a kérdésükkel, hogy a felvételi lap ezt miért nem jelzi, az Oktatási Minisztériumhoz irányították a lap munkatársát. A szaktárcánál tegnap délután már nem találtak senkit, aki érdemi információkkal tudott volna szolgálni - írja az újság.

Barabás László, a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testület elnöke azt mondta, a Pitman vizsga körüli jogi huzavona csak december végén zárult le. Ekkor azonban már kaphatók voltak a felvételi jelentkezés lapok. Barabás  azt nem árulta el, pontosan mi volt a probléma a Pitmannal. Azt mondta, a nyelvvizsgarendszereket közelebbről nem ismerők számára ezt nehéz röviden és érthetően összefoglalni.

A szakember hozzátette: a testületnek tudomása van olyan nyelviskolai katalógusról, illetve a fővárosban terjesztett szórólapról is, amelyben államilag elismertként írnak a vizsgáról. Vélhetően ezek is a hosszú nyomdai átfutási idő miatt kerültek utcára.