A Főváros Bíróság elsőfokú ítélete mindkét fél keresetét elutasította a Bujtor István színész kontra Molnár Gál Péter színikritikus személyiség jogi perében, amely a Latinovits Zoltán halálával kapcsolatos állítások miatt indult bő egy évvel ezelőtt.

A peres eljárást Bujtor István kezdeményezte a kritikusként MGP néven ismert Molnár Gál Péter ellen jó hírnév megsértése miatt, mert a kritikus egy 2004. novemberi televíziós műsorban azt állította, hogy a színész-rendező halála előtt magára hagyta testvérét, Latinovits Zoltánt, miután kiengedték a kórházból. Az orvosok állítólag azzal bízták rá Latinovitsot Bujtorra, hogy öngyilkossági gondolatai miatt nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A felperes szerint MGP ezzel azt sugallta, hogy miatta halt meg a színészkirály.  

 

Molnár Gál jogi képviselője az eljárás során viszontkeresetet nyújtott be, miszerint Bujtor több alkalommal is úgy beszélt a televízió nyilvánossága előtt MGP-ről, hogy a kritikus egyik "megsemmisítő" írásának köze lett volna Latinovits halálához. Kisbán Tamás bíró elsőfokú ítélete mindkét keresetet elutasította, és a perköltséget a felek között osztotta meg. Az indoklás szerint egy helyenként durva hangvételű, személyeskedő vitában a felek véleményüket fejtették ki, amihez joguk van, még ha ez kölcsönösen kellemetlenül érintette is őket.

 

Az ügy előzménye, hogy Molnár Gál Péter, a Népszabadság volt színikritikusa 2004 novemberében elismerte, 1963-ban beszervezési nyilatkozatot írt alá, és jelentéseket írt színházi körökről a III/III-as csoportfőnökség számára. A beismerésre azután került sor, hogy Bujtor István és Frenreisz Károly utánajártak a testvérük, Latinovits Zoltán megfigyelésével kapcsolatos színházi pletykáknak, és kikérték a színésszel kapcsolatos dokumentumokat  a Történeti Levéltárból. Ebből kiderült, hogy Molnár Gál Péter jelentéseket készített Latinovitsról.

 

A Népszabadság ezt követően szerkesztőségi cikkben jelentette be, hogy MGP a továbbiakban nem publikálhat a lapban. "Ez az erő mostantól kevés, mert minden szó, minden jelző e beismerés után megkérdojelezhető. Márpedig egy kritika nem bír el sok kérdőjelet. Egy kritikus még kevésbé" - érvelt a Népszabadság írása. Bár Molnár Gál először úgy nyilatkozott, hogy elszámolással csak önmagának tartozik, és az ügyről többet nem kíván mondani, végül mégis megírta és Coming out címen kiadta beszervezése történetét. A könyvből kiderül, hogy Molnár Gált szexuális másságával zsarolták meg, mielőtt beszervezték a titkosszolgálatok.