Keller helyreigazítási pereket nyert

2006.01.12. 18:24

A Heti Válasz és a Magyar Nemzet ellen is helyreigazítási pert nyert első fokon, nem jogerősen csütörtökön a családtagjainak állami fizetéséről megjelent írásokkal kapcsolatban Keller László volt közpénzügyi államtitkár a Fővárosi Bíróságon; három másik ügyben is megkezdték a tárgyalást, de ítélet később várható.

A Magyar Nemzet Pilhál György által közölt jegyzetével kapcsolatban annak közzétételére kötelezte a lapot a bíróság, hogy valótlanul közölte: Keller László családtagjai az állami fizetési lista "élbolyában találhatóak", veje a Budapest Airport Rt.-nél, unokaöccse pedig a politikus által vezetett "üvegzseb-államtitkárságnál" van alkalmazásban.

Sem ebben az esetben, sem a Heti Válaszban Borókai Gábor tollából megjelent írás miatt indított perben nem adott helyt a bíróság annak az alperesi érvelésnek, hogy a per tárgyává tett szöveg véleményt fogalmaz meg. Az utóbbi ügyben annak közzétételére kötelezi az ítélet a hetilapot, hogy Keller László unokaöccse nem vett fel fizetést a Magyar Fejlesztési Banktól, akárcsak veje a Budapest Airport Rt.-től.

Később hoz ítéletet a bíróság abban a perben, amelyet annak kapcsán indított a politikus, hogy az Index internetes hírportál tavaly novemberben arról jelentetett meg cikket: a 2002-es kormányváltás óta állami cégek, illetve az Országgyűlés alkalmazásába került a politikus több családtagja. Az ügyben a bíróság további adatokat kér be.

Hasonlóan nem született döntés a Hír TV és a Magyar Nemzet internetes kiadása ellen a témában ott megjelent írásokkal kapcsolatos két perben.