Visszaélések miatt országos vizsgálatot rendelt el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az alapellátást végző orvosok hiteltámogatásának felhasználását ellenőrzik. Néhány esetben ugyanis egyértelműen kiderült, hogy az állami hitelből vásárolt több millió forintos fogászati kezelőegységek magánpraxisokba kerültek- írja a Népszabadság.

Országos ellenőrző akcióba kezdett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Március végéig az összes alapellátó fog-, házi- és gyermekorvos számíthat az OEP-vizsgálatra. Az ellenőrök elsősorban arra kíváncsiak: mire költötték az eszközök megújítására kapott hitelt az orvosok - írja a Népszabadság.

Körösi László, az OEP főosztályvezető-helyettese a lapnak elmondta: eddig szúrópróbaszerűen 50-60 praxist működtető orvost ellenőriztek. Négy-öt esetben egyértelműen kiderült, hogy több millió forintos fogászati kezelőegységek nem a köz által finanszírozott rendelőkbe, hanem magánpraxisokba kerültek, pedig a havi kétszer 25-35 ezer forintos támogatást kizárólag a közellátási feladatokat ellátó rendelők korszerűsítésére lehet fordítani.

A visszaélőknek vissza kellett fizetniük a már felvett fél-egymillió forintot az egészségbiztosítónak - mondta a Népszabadságnak Körösi. Hozzátette: a kedvezőtlen tapasztalatok után a kormány átmenetileg leállította az újabb szerződéskötéseket, és elrendelte a szolgáltatók széles körű ellenőrzését.