Orbánnak még van vitája a Financial Timesszal

2006.01.12. 9:20

Orbán Viktor szerint még van elrendeznivaló a Financial Times-ügyben. A Fidesz jogászai vizsgálódnak annak kapcsán, hogy a brit lap korábban megjelent Magyarországról szóló mellékletében xenofóbnak, idegengyűlölőnek nevezte az ellenzéki párt elnökét.

"A mi jogászaink most vizsgálják a történetet, ezt jeleztük is a Financial Timesnak" - mondta Orbán Viktor, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában csütörtök reggel. A pártelnök kijelentette: a lap xenofóbnak nevezte, s olyan mondatot adott a szájába, amit soha nem mondott, nevezetesen azt írta, hogy "idegen tőkéről" beszélt. Emellett a Fidesz egyik alelnökétől is idéznek egy olyan mondatot, ami nem hangzott el, vannak az újságban "kifejezetten hamisítások" - tette hozzá.

Véleménye szerint súlyos dolog, ha a választások előtt három hónappal egy nemzetközileg jegyzett újság azt írja a választásokon résztvevő egyik párt vezetőjéről, hogy xenofób, hiszen ez Európában a legsúlyosabb vád. "Azért ezzel még van elrendeznivaló" - mondta Orbán Viktor, bár kérdésre válaszolva elismerte, nem biztos, hogy okos dolog belemenni a konfrontációba a lappal. A Financial Times újságírói korábban azt mondták a Fidesz által kifogásolt mondatokkal kapcsolatban, hogy minden állításukat többször leellenőrizték.

A magyar ellenzéki párt és a brit üzleti lap között az után kezdődött vita, hogy a Fidesz hirdetéseket jelentetett meg, amelyekben az állt: "Gyurcsány Ferenc 20 millió adóforintot fizetett a Financial Timesnak, hogy azt írja: a magyarok jobban élnek, mint valaha." Ezzel a párt gyakorlatilag azt állította, hogy a magyar kormány pénzzel befolyásolta azt, hogy mit írt a lap a Magyarországról szóló mellékletében. Az újság ezután bocsánatkérésre szólította fel a Fideszt, amely ugyanakkor egyelőre nem volt hajlandó megtenni ezt.

A Financial Times vezető szerkesztője szerdán válaszolt a Fidesz múlt pénteken közölt levelére, és azt írta, "nagyon örül", hogy a párt elismeri a lap szerkesztőinek és tudósítóinak objektivitását, professzionalizmusát és függetlenségét. Tudomásul veszi egyben a Fidesz sajnálkozását a  Financial Times integritásának megsértése miatt. Hugh Carnegy mostani válaszlevelében hangsúlyozta: a Financial Times erőteljesen visszautasítja azt a feltételezést, hogy a magyar kormánynak bármilyen formában előzetes betekintése lett volna a Magyarországról készült külön riport tartalmába.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK