A  Roma Polgárjogi Alapítvány segítségét kérte két édesanya, akik azt sérelmezik, hogy iskoláskorú gyerekeiket hat hónapja előzetesben tartják annak a gyanújával, hogy cigarettát raboltak falubeli fiataloktól. Az alapítvány a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez és a legfőbb ügyészhez fordult, mert úgy látják, hogy a bíróságok indokolatlanul szigorúan bánnak a legszegényebb rétegekhez tartozókkal. 

Két édesanya kérte a Roma Polgárjogi Alapítvány segítségét, mert szerintük igazságtalanul tartják előzetesben iskoláskorú gyerekeiket. A fiatalembereket azzal vádolják, hogy cigarettát raboltak falubeli fiataloktól. "Júliusban jöttek a rendőrök a fiamért, azóta nem engedték ki az előzetesből még az ünnepekre sem" - mondta Riz Attiláné, az egyik fiatalember édesanyja.

A rendőrség annak a gyanújával vitte el a 17 éves tiszapalkonyi fiút, hogy társaival együtt cigarettát rabolt falubeliektől. A fiatalember ugyanakkor azt állítja, hogy nem követett el semmit, teljesen ártatlan. A család ügyvédje már többször is kérte, hogy az iskoláskorú fiút engedjék ki az előzetesből, rendeljenek el házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat, de kérésüket minden esetben elutasították. Az előzetes fenntartását a bíróság azzal indokolta, hogy fennáll a fiatalember szökésének veszélye.

A Roma Polgárjogi Alapítvány levélben fordult a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez és a legfőbb ügyészhez, mert szerinte a bíróságok indokolatlanul szigorúan bánnak a nagyon szegényekkel, köztük igen gyakran a romákkal is. Az alapítvány tapasztalatai szerint ezeket az embereket enyhébb bűncselekményekért is szigorúan megbüntetik.

"Minél távolabbra megyünk Budapesttől, főleg az ország keleti és dél-nyugati része részein, egyre több ilyen ítélettel találkozunk" - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. A Legfelsőbb Bíróság elnökétől azt kérték, indítson országos vizsgálatot és ellenőrizze, hogy hasonló ügyekben egymástól jelentősen eltérően döntenek-e a helyi bíróságok.

Az előzetes fogva tartás elrendeléséről döntő bíróságnak mindig mérlegelnie kell, hogy a lakhelyelhagyási tilalom, illetve a házi őrizet nem elegendő-e, de a bíróságok sokszor ezt nem is vizsgálják - mondta Szikinger István alkotmányjogász, aki hozzátette, hogy a fent említett esetet nem ismeri. Sok esetben előfordul az is, hogy a gyanúsítottat csak akkor engedik ki az előzetesből, ha beismerő vallomást tesz, ezt gyakorlatilag feltételként szabják - mondta Szikinger.

Tiefenthaler Eszter