Paul Lendvai több magyar újságíró ügynökmúltjáról ír

2006.01.13. 22:53

Paul Lendvai ismert magyar származású újságíró, közíró az Élet és Irodalom (ÉS) című lap pénteki számában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikért anyagok alapján azt írta, hogy több magyar újságíró jelentett róla.

A megnevezett zsurnaliszták között van az MTI korábbi bécsi tudósítója, Heltai András is, aki a Klubrádió péntek esti Kontra című műsorában cáfolta a személyével kapcsolatos állításokat. "Nem voltam ügynök, erről papírom van" - fogalmazott az újságíró, hozzátéve, hogy a rendszerváltozás után "illetékes állami bizottság" világította át.

Heltai András elmondta: a "totalitárius rendszerben" külföldön dolgozó újságíróknak kötelezővé tették, hogy a külföldiekkel folytatott beszélgetéseikről számoljanak be a nagykövetségen. "Hogy aztán a titkosszolgálatok mit csináltak ezekkel a jelentésekkel, amiket tőlünk kaptak, azt nem tudom. De, hogy én ilyet az életben soha nem írtam, abban bizonyos vagyok" - mondta egy, az adásban beolvasott részlet kapcsán, hangsúlyozva, hogy nem mint beszervezett ügynök számolt be a beszélgetésekről.

Az Ausztriában élő Lendvai Pál - az ÉS-ben megjelent cikke szerint - 395 oldalnyi "operatív anyagot" kapott. Ezeket az állambiztonsági szolgálatok hírszerzéssel és belső elhárítással foglalkozó ügynökei és szigorúan titkos állományú tisztjei készítették, főként az 1958-tól 1966-ig tartó időszakban. Ebből az anyagból Paul Lendvai, beszámolója szerint, megállapította, hogy több magyar rádiós, televíziós újságíró, valamint az MTI volt bécsi tudósítói a hatvanas évek elején a magyar hírszerzésnek jelentéseket küldtek az ő ausztriai és magyarországi tevékenységéről.

Paul Lendvai 1956 után hagyta el Magyarországot, s azóta Ausztriában él, ahol az osztrák televízió, az ORF főintendánsa volt. Számos könyve és cikke jelent meg németül és magyarul is a vasfüggöny lebontása óta eltelt időszak európai fejleményeiről, a balkáni és az oroszországi folyamatokról, az "új és a régi" antiszemitizmusról.