Budapestről és Pest megyéből jelentették be a legtöbb a kátyút az országos kátyúvonalra. A legjobb minőségű utak pedig Tolna és Vas megyében találhatóak - innen érkezett szombat óta a legkevesebb bejelentés.

Vasárnap éjfélig 3537-en hívták az országos kátyúvonalat a 06-80-404 404-es telefonszámon. A hívások nagy része azonban telefonbetyároktól és kíváncsiskodóktól érkezett. Érdemi bejelentés csak 1401 volt. A legtöbb úthibát, 457-et a fővárosból jelezték. Sokan panaszkodtak Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Győr-Moson-Sopron megye útjaira is. A kátyúvonalra a legkevesebb panasz Tolna és Vas megyéből érkezett: csak 8, illetve 11 kátyút jeleztek ebből a két megyéből - tudta meg az [origo] Tóth Tibortól, az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság kommunikációs vezetőjétől.

A bejelentőnek azt kell megmondania, hogy melyik utcában, melyik házszámnál talált kátyút. A kátyút pedig egy háromfokozatú skálán kell besorolnia a bejelentőnek. Ha lakott területen kívüli az úthiba, azt kell megmondani az értékelhető bejelenetéshez, hogy hányas számú úton, hányadik kilométernél, melyik irányban találta a kátyút az autós.

Az országos kátyúvonal szombat óta működik. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter akkor azt ígérte, hogy az autópályán lévő, közlekedést akadályozó kátyúkat 4 órán belül elhárítják. Kiderült azonban, hogy eddig egyetlen ilyen kátyút sem jelentettek be. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. kezelésében lévő úthálózattal kapcsolatban 15 úthibát jeleztek, de ezek egyike sem az autópályán volt, hanem a pályák melletti parkolókban, benzinkutak közelében.

Ha nem autópályáról, de állami tulajdonú országos közútról jeleznek balesetveszélyes kátyút, azt is igyekeznek néhány órán belül kijavítani. A forgalmat akadályozó, de nem balesetveszélyes hibákat egy napon belül kellene elhárítani. Ha önkormányzati utakat érint a kátyú, akkor megadják az ügyfélnek az illetékes önkormányzat elérhetőségét. A hálózaton 87 brigád dolgozik 24 órában.