A BKV Zrt.-nél hétfőn kezdődött bértárgyaláson a cégvezetés átadta az előző évi beszámolót és a tavalyi bérmegállapodás adatait - nyilatkozta a társaság vezérigazgatója és a legtöbb járművezetőt tömörítő szakszervezet elnöke.

Aba Botond vezérigazgató elmondta, hogy a plenáris ülésen egyeztettek a tárgyalások ütemezéséről és tematikájáról. A következő bértárgyalást egy hét múlva tartják. A vezérigazgató közölte, hogy szakított korábbi gyakorlatával, s ezúttal nem ő tett konkrét béremelési javaslatot, hanem a szakszervezetektől várja ugyanezt.

Nemes Gábor szakszervezeti elnök kifejtette, hogy az érdekképviseletek a megkapott adatok alapján a héten egyeztetik álláspontjukat. A tárgyalások időtartama a cégvezetés hozzáállásától függ majd.

Bartha Pál egy másik, járművezetőket, szerelőket és alkalmazottakat is tömörítő szakszervezet elnöke megerősítette azt a korábbi nyilatkozatát, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács 5 százalékos báremelési ajánlását elfogadhatatlannak tartják. Kizárják annak a lehetőségét is, hogy létszámleépítéssel teremtsék elő a béremelés fedezetét.

A BKV-nál tavaly átlagosan 16 ezer forint személyenkénti bér-, illetve szociális juttatásemelés volt. A nagyobb keresetűeknél ez 5-6 százalékos, a kisebb jövedelműek esetében 10 százalék feletti emelést is jelentett - tette hozzá az elnök.