Sztrájkra készül a Magyar Rádió

2006.01.16. 7:09

Sztrájkveszélyre figyelmeztetnek és segítséget kérnek a Magyar Rádió érdekvédelmi szervezeteinek vezetői a köztársasági elnöknek írott levelükben. A levélírók főleg a rossz gazdasági helyzet és az elnöki poszt betöltetlensége miatti hátrányokra panaszkodnak.

"A Magyar Rádióban a műsorok készítésének dologi feltételei és körülményei szégyenletesek. Sztrájk készül" - idézi a Népszabadság azt a levelet, amelyet a rádió érdekvédelmi szervezetei írtak a köztársasági elnöknek. A segítségkérést a közrádió négy szakszervezeti vezetője és üzemi tanácsának elnöke írta alá. A levélből kiderül, hogy rádió "eljutott működőképességének határához" és már "csak a tehetetlenség lendíti előre" - írja a Népszabadság.

A levélírók felpanaszolják, hogy évek óta csökkennek a jövedelmek, és a vezetés a gazdasági helyzetre hivatkozva idénre sem tervez béremelést. A szakszervezeti vezetők szerint emiatt és a "szégyenletes dologi feltételek" miatt sztrájkveszély van. A szakszervezeti vezetők ara kérik a Sólyom Lászlót, hogy alkotmányos jogával élve tegyen lépéseket, hogy újra műjködőképes legyen a rádió - írja a Népszabadság.

A Magyar Rádiónak Kondor Katalin távozása - augusztus óta - nincs elnöke - ráadásul nyárig nem lesz -, így nincs aki meghozza az elnöki hatáskört kívánó döntéseket. Nem lehet például közbeszerzési pályázatokat kiírni, a művészeti főszerkesztőségnek és a Petőfi rádiónak pedig január elseje óta nincsenek vezetői.

KAPCSOLÓDÓ CIKK