A Fidesz már ígér, az MSZP még védekezik

2006.01.17. 15:48

Bár csütörtökön, a választások kiírásakor kezdődik meg csak hivatalosan is a kampány, a pártok már megkezdték az ígérgetést. Ebben egyelőre a Fidesz vezet, míg az MSZP inkább a kormány ígéreteit és tetteit veti egybe. Az SZDSZ már elkészült választási programjával, az MDF körül pedig egyelőre csend van.

A nagyobb pártok korábban azt közölték, hogy a kampányt csak azután kezdik el, hogy az államfő kiírja a választások időpontját. Ez csak csütörtökön történik meg, a pártok azonban már eddig is megfogalmaztak ígéreteket. Ebben elsősorban a Fidesz vezet, amely már tavaly ősszel kezdett beszélni arról, mit tenne, ha kormányra kerülne. Az első konkrét, részleteiben is ismertetett ígéret hétfőn Dombóváron hangzott el: Orbán Viktor azt ígérte, hogy ha a Fidesz nyeri a választásokat, akkor július 1-től 29-ről 19 százalékra csökkentik a társadalombiztosítási járulék mértékét. A párt szerint ezzel munkahelyeket lehet teremteni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelenök szerint viszont ez a javaslat 500 milliárd forintba kerülne, és a nyugdíjak kifizetését közvetlenül is veszélyeztetné. Bizarr javaslat játszani két és fél havi nyugdíjjal - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az elmúlt 15 év tapasztalata is azt mutatta, hogy a járulékcsökkentés nem teremt sok munkahelyet. A Fidesz elnökének javaslata valószínűleg egy meg nem alapozott kampányötlet - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc. A járulékcsökkentési javaslatot bírálta a kisebbik ellenzéki párt, az MDF is, irreálisnak nevezve azt. Az SZDSZ részéről pedig Orbán "ámokfutása" részének nyilvánították az elképzelést.

Korábban a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a nemzeti vagyonszerződés- és a nemzeti garanciatörvény-javaslatot beépítik a párt választási programjába. Így azt, hogy a nagyobb állami tulajdonú cégek, mint például a vasút, állami tulajdonban is maradnak. Nem nyúl a Fidesz a 13. havi nyugdíjhoz és a 13. havi családi pótlékhoz, győzelme esetén folytatja a panelfelújítási programot, garantálja, hogy a gáz, a villany és a gyógyszerek ára csak az infláció mértékével nő, letöri az áramszolgáltatók "luxusprofitját" a 10 százalékos villanyár-csökkentés érdekében, valamint hogy a vállalkozóknak idejében visszatéríti az állam az áfát. Többször szó esett arról, hogy visszaállítják a családi adózást, ezen belül a gyermekek után járó adókedvezményt, és az áfaszabályokat is enyhítik.

Vannak olyan ígéretek is, amelyeket nem fejtett ki bővebben a Fidesz, illetve Orbán Viktor. Ilyen például az egyszeri, nagyarányú adócsökkentés, a részmunkaidős foglalkoztatás nőknek, az, hogy munkához juttatják a 700 ezer állástalant, megvalósítva a teljes foglalkoztatást, és bevezetik a "védett korban lévők jogi kategóriáját".

Mindemellett a Fidesz elnöke beszélt arról is, hogy a tőkejövedelmeket a munkajövedelemmel azonos mértékben adóztatják meg. A Fidesz egészségügyi terveiről annyit lehet tudni a gyógyszerárak megfékezése mellett, hogy ígéreteik szerint megállítják az orvosok elvándorlását, és garanciát nyújtanak arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások a jövőben is mindenki számára elérhetőek lesznek, ezért nem engedik privatizálni a kórházakat.

Forrás: mszp.hu
Az MSZP még leltározik

A szocialista párt még nem tett konkrét ígéreteket. Az MSZP egyelőre defenzívában van: általában elutasítja és populistának tartja a Fidesz javaslatait. Jelenleg leltároznak: a Gyurcsány-kormány ígéreteit és tetteit vetik egybe. Szocialista politikusok egyébként többször nyilvánvalóvá tették, hogy a párt nem hajlandó beszállni egy olyan ígéret-licitbe, amelynek "eredménye" volt 2002-ben a 800 kilométer autópálya, vagy a "nem lesz gázáremelés". A kampányban a fő hangsúlyt a Száz lépés program folytatására helyezik.

A szabad demokraták már közzétették választási programjukat, amelynek elemeit folyamatosan ismertetik. A legfontosabb terveik: a 20 százalékos, egykulcsos adó, általában az adócsökkentés, a magántőke bevonása az egészségügybe, valamint a kicsi és olcsó állam. Az SZDSZ javaslatai között szerepel, hogy ne csak a patikában lehessen alapvető gyógyszereket kapni, privatizálják a vasutat, szüntessék meg a megyerendszert, vonuljon ki az állam az egyházak finanszírozásából, vagy hogy családi erőszak gyanúja esetén ne csak a bíróság, hanem már a rendőrség is dönthessen a távol tartásról.

Az MDF egyelőre hallgat, bár sejteni lehet, hogy ígéreteik között szerepel majd például a "haláladó", vagyis az örökösödési illeték eltörlése, vagy a korrupcióellenes programcsomag.

Nagy Szilvia

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK