Már nem nyomoznak a mentőhelikopterek ügyében

2006.01.17. 12:59

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megdöbbent a Fővárosi Főügyészség kedd reggeli döntésén, amely arra utasította a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNYI), hogy szüntesse be az eljárást a mentőhelikoptereket üzemeltető BASe Kft-vel szemben. Az ügyészség szerint ugyanis nem történt bűncselekmény.

A Fővárosi Főügyészség kedd reggel utasította az NNYI-t, hogy szüntesse meg a BASe Kft.-vel szemben sikkasztás bűntette gyanújával indult nyomozást. A BASe Kft. a mentőszolgálat helikoptereinek a műszaki karbantartását végezte a szerződés januári felmondásáig. Az OMSZ azért jelentette fel a céget, mert többszöri felszólításra sem adta vissza a tulajdonában lévő gépeket.

A nyomozó hatóság január 10-én házkutatást rendelt el a BASe Kft.-nél, lefoglalt 10 légi járművet, majd másnap a hozzá tartozó dokumentációkat. Emellett azt is megállapította, hogy a feljelentésben szereplő sikkasztás mellett fennáll a közlekedés biztonsága elleni vétség gyanúja is.

A BASe Kft. a Fővárosi Főügyészségen  panaszt tett az eljárással szemben. Az ügyészség arra az eredményre jutott, hogy sem a sikkasztás bűntette, sem a közlekedés biztonsága elleni vétség nem áll fenn. Ebből következően a házkutatás és a lefoglalás elrendelése is jogszerűtlen volt, így az erről szóló határozatokat hatályon kívül helyezte.

Csodálkozó mentők

Délután az OMSZ sajtóközleményben adott hangot értetlenségének, hogy az ügyészség határozata értelmében a helikopterek, melyek kizárólagos üzemeltetője a tulajdonos döntése nyomán már nem a BASe Kft., visszakerültek a cég kezébe.

Az OMSZ szóvivője egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy az ügyészség lépésével megakadályozta a helikopterek műszaki állapotának a felülvizsgálatát. Győrffi Pál a helyzetet ahhoz a tavalyi pécsi balesethez hasonlította, amikor a lezuhant helikopter hajtóműveit  független szakértői vizsgálat elvégzése nélkül adták vissza a kft-nek. Az OMSZ szerint az ügyészség határozata végképp lelassítja a helikopterek újbóli üzembe állását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK