A szabályok értelmében pénzt nem, hanem legfeljebb gyógyszert, meleg ételt vagy éppen szanatóriumi ellátást kaphatnak az aranyvonat után járó kártérítés magyarországi jogosultjai. A Magyarországi Zsidó Hitközségek a közeli napokban postázza a nyilvántartott, mintegy 14 ezer magyarországi holokauszt-túlélőnek azt a levelet, melyben a címzetteket arra kéri, hogy nyilatkozzanak kárpótlási igényükről.

Tavaly egy amerikai bíróság összesen 25,5 millió dollár kártérítést ítélt meg az amerikai katonák által 1945-ben kifosztott aranyvonat értékei után, melyből 4,8 millió dollár a hazai zsidó közösség tagjait illeti meg. Az amerikai kormány pedig sajnálkozását fejezte ki, hogy amerikai katonák megdézsmálták a magyar zsidók elrabolt ingóságait Németországba szállító szerelvény Ausztriában 1945 májusában lefoglalt rakományát.

A kártérítési összeg öt év alatt, közel egymillió dolláros részletekben érkezik Magyarországra, amit az Egyesült Államok egy erre a célra felállított "segélyalapból" fedez. A kártérítésről szóló kötelezettségvállalás (hivatalosan: "adománylevél") már megérkezett a zsidó közösség szervezetéhez.

Mivel nem egyéni, pénzbeni kárpótlásról van szó, a Mazsihisz először azt szeretné felmérni, hogy mire lenne leginkább szükségük az idős embereknek. Az elképzelések szerint a jogosultak többféle csomag közül választhatnak: kérhetnek gyógyszert, házi gondozást, élemiszercsomagot, meleg étkeztetést, és tervezik, hogy a kártérítés fejében szanatóriumi gyógykezelést is lehessen igényelni.

Arra a kérdésre, hogy milyen értékű juttatás eshet egy jogosultra, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke nem tudott az [origo]-nak válaszolni, mert a rendelkezésre álló adatbázisokban szereplő jogosultakon kívül is lehetnek olyan emberek, akiket a kárpótlás megillet. Az igények felmérésében és a  választásban szociális munkások segítenek.

A kártérítés ügyében dönteni hivatott bizottság, melybe a Mazsihiszen kívül a Nácizmus Üldözötteinek Bizottsága, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete és a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány delegált képviselőt, már 35 beérkezett ügyben határozott is az odaítélésről.

Bogár Zsolt