Április 9-én lesz a választás első fordulója

2006.01.19. 6:47

Sólyom László köztársasági elnök csütörtök délelőtt bejelentette az országgyűlési választások időpontját. E szerint április 9-én lesz az első és április 23-án a második forduló. A parlamenti pártok pozitívan nyilatkoztak a döntésről.

Az államfő csütörtök délelőtt 10 órakor bejelentette, hogy mikorra tűzi ki a 2006-os parlamenti választásokat. E szerint április 9-én és 23-án mehetünk szavazni. Aki külföldön tartózkodik, a külképviseleteken április 1-jén, illetve április 2-án szavazhat az első, április 23-án a második fordulóban.

A bejelentés teljesen titkos volt eddig, Sólyom László ugyanis nem egyeztetett a pártok vezetőivel a kérdésről. Elődei ettől eltérő gyakorlatot folytattak, és konzultáltak a parlamenti pártokkal. A csütörtöki bejelentést követően hivatalosan is megkezdődött a választási kampány.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bejelentés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: "azt szeretném, hogyha a kampányban barátok, szövetségesek és riválisok egyaránt azt tartanák szem előtt, hogy van közös felelősségünk az országért, és egyetlen lehetséges magatartás (...) az egymásért és egymásnak mutatott tisztelet". Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a választási kampány nem hecckampány, nem szólhat arról, milyen módon lehet bántani sérteni, megalázni bárkit is a riválisok, a versenytársak közül.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a Fidesz úgy gondolja, a köztársasági elnök mérlegelte az ország helyzetét és bölcs döntést hozott. Az országnak és a magyar gazdaságnak az az érdeke, hogy a kampány minél hamarabb véget érjen - mondta Révész, hozzátéve, hogy a magyar gazdaság nehéz helyzetbe sodródott, ezért minél gyorsabban érdemi kormányzati munkára volna szükség. A szóvivő ezért úgy véli, hogy a Sólyom László által kitűzött időpont a legkedvezőbb a magyar emberek és a magyar gazdaság számára.

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor a bejelentést követően az MTI-vel azt közölte, hogy pártja számított erre az időpontra és felkészült a választásokra. A liberális párt vasárnap tartja küldöttgyűlését, ahol véglegesítik a választási programot, "ezek szerint ez egyúttal egy kampánynyitó rendezvény is" - tette hozzá. Kuncze szerint a választási esélyeket nem befolyásolja a választások kijelölt időpontja, április 9-e és 23-a.

MSZP-kongreszus februárban
Az MSZP országos elnöksége február 18-ra hívja össze a párt miniszterelnök-jelölő kongresszusát - jelentette be Hiller István, a szocialista párt elnöke. A budapesti kongresszus az MSZP miniszterelnök-jelöltjén kívül dönteni fog a párt országos listájáról és választási programjáról.

A Magyar Televízió csütörtöki élő adásában Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese azt mondta: az államfő alkotmányos és törvényes dátumot hirdetett ki, amelyet mindenki elfogad. E szerint fogunk eljárni - közölte a politikus, aki ugyanakkor hozzátette: az MSZP-nek nem a választási időpont a fontos, hiszen a párt képviselőjelöltjei készek arra, hogy "ebben a legkorábbi időpontban" is találkozzanak a választókkal és ismertessék a párt programját.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a bejelentést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, üdvözli, hogy rövid lesz a kampány, mert ez jó az állampolgároknak és a pártoknak is. A pártelnök megjegyezte: számítottak az áprilisi időpontra. Hozzátette: a köztársasági elnök megválasztása óta csak egy pártelnökkel  - Orbán Viktorral - egyeztetett, aki akkor bejelentette, hogy 125 nap múlva, április 9-én lesznek a választások. Akár szándékos, akár véletlen a bejelentés, mindkét fél számára kínos - vélte Dávid Ibolya.

Sólyom László ugyanakkor határozottan állította, hogy egyik párt elnökével, így Orbán Viktorral sem egyeztetett a választások időpontjáról.

A Köztársasági Elnök sajtófőnöke, Wéber Ferenc az MTI kérdésére a csütörtöki bejelentés után azt mondta, az országgyűlési választások időpontjáról a köztársasági elnök egyetlen párt képviselőjével, vagy közjogi méltósággal sem konzultált, döntéséről nem is tájékoztatott senkit előzetesen "Politikai pletykák mindig voltak és mindig lesznek. Különösen igaz ez a választások előtti időszakra. Az államfő azonban meggyőződése szerint dönt és ebben nem befolyásolhatják megalapozatlan híresztelések" - közölte a sajtófőnök arra a felvetésre, hogy egyes sajtóorgánumok sugalmazása szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már korábban értesült a választási dátumokról.

Wéber Ferenc emlékeztetett arra, hogy a választási időpont meghatározásával kapcsolatban nincs olyan jogszabályi előírás, amely a köztársasági elnököt a pártokkal való konzultációra kötelezné. A pártok közti alkufolyamatnak fontos szerepe van demokratikus berendezkedésünkben, de ez nem jelenti azt, hogy minden döntésnek ilyen módon kell megszületnie - tette hozzá.

Az április 9-i dátum egyes elemzők szerint a húsvét közelsége (idén április 16-17-ra esik az ünnep) inkább a konzervatív pártoknak kedvezhet egy kicsit. Wéber ezzel kapcsolatban azt mondta, az ünnepek és a választói magatartás közötti összefüggést az eddigi választások tapasztalatai nem igazolják.

A választások időpontjának azért is van jelentősége, mert idén május 15-én jár le a jelenlegi kormánypártok által gyakran bírált, és elfogultsággal vádolt Polt Péter legfőbb ügyész megbízatása. Miután áprilisban lezajlik a választás, így a legfőbb ügyészi pozíció betöltéséről már nagy valószínűséggel az új összetételű Országgyűlés szavaz majd.

Ennek kapcsán Wéber Ferenc elmondta, hogy a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatos megfontolások semmilyen szempontból nem befolyásolták a választási időpontok meghatározását. "A két kérdést Sólyom László teljesen külön kezelte, illetve kezeli. Az államfő még nem döntött a jelölt személyéről, de - mint már korábban hangsúlyozta - kizárólag szakmai szempontok alapján fog javaslatot tenni, és a nevet még a választások előtt nyilvánosságra hozza" - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK