Egyre bővül az emberkereskedelem Európában - állapította meg az Európai Parlament elé nemrég benyújtott jelentés, amely szerint nem járt eredménnyel a szexrabszolgák számának csökkentését és az emberkereskedelem megakadályozását célzó EU-s kampányok, kezdeményezések sora. Ez többek között a virtuális szex terjedésével magyarázható. A jelentés szerint megoldást részben az jelentene, ha az emberkereskedők ellen tanúskodó külföldi áldozatok tartózkodási engedélyt kapnának. Ez egyelőre Magyarországon sincs így.

Az Európai Unió területén évente több mint százezer nőt adnak-vesznek az emberkereskedők, és a piac egyre bővül - derül ki abból a jelentésből, amely múlt héten került az Európai Parlament elé. A prostitúció "helyi piacai", az átfogó stratégia kidolgozását célzó EU-s jelentés szerint Észak- és Nyugat-Európában a legnagyobbak, a nőket nagyrészt Kelet-Európából hozzák. Európában, becslések szerint évente százezren esnek áldozatul az emberkereskedőkenk. A prostitúcióra kényszerített nők nagy része fiatal, egy korábbi felmérés szerint 69 százalékuk 19 és 26 év közötti.

Az emberkereskedők csapdájába általában jobb megélhetés reményében esnek az áldozatok, amikor jelentkeznek olyan hirdetésekre, amelyek jól fizető külföldi munkát ígérnek. A külföldre csábított lányok útleveleit elveszik, és munkára kényszerítik őket. Általában azzal zsarolják, hogy ha nem engedelmeskednek, értesítik a szüleiket arról, hogy hová szöktek és mivel foglalkoznak külföldön. De az is előfordul, hogy azt mondják nekik, veszélybe kerül a családjuk, ha nem hajlandók azt csinálni, amit az emberkereskedők mondanak. Kihasználják azt is, hogy a szerencsétlenül járt fiatalok - miután illegálisan tartózkodnak az országban - félnek az ottani hatóságoktól.

A hatóságoktól félnek az áldozatok

Többek között a helyi hatóságoktól való félelemet szeretné az Európai Parlamentben (EP) tárgyalt jelentés megszüntetni. Mindeddig ugyanis csak Belgiumban és Olaszországban tettek lépéseket azért, hogy az áldozatokat megpróbálják az emberkereskedők elleni tanúskodásra bírni. Csupán ebben a két államban kapnak az áldozatok az emberkereskedők ellen indított per után tartózkodási engedélyt. A jelentés szerint ez fontos lenne az áldozatok ösztönzése miatt, és lehetővé kellene tenni a névtelen nyilatkozattételt is az áldozatok védelmében.

A jelentés rámutat arra, hogy az eddigi próbálkozások a nőkereskedelem és a prostitúció visszaszorítására nem jártak sikerrel, holott számtalan nemzetközi egyezményben szerepel: fel kell lépni az emberkereskedelem ellen. Ezért a parlamenti szakbizottság közös EU-politika bevezetését javasolja, amely a jogszabályokra, szankciókra, az elkövetők elítélésére és az áldozatok védelmére összpontosít.

Fotó: EPA

Bővül a piac a virtuális szex miatt

A jelentés szerint az emberkereskedelem a leggyorsabban bővülő szervezett bűnözési forma Európában. Ez részben az EU bővítésével magyarázható, részben az intézkedések hiányával. A szöveg arról is szól, hogy a virtuális szex fellendülése kihat az embercsempészet bővülésére és az új, internetalapú technológiák "megkönnyítik a nők és gyermekek szexuális kizsákmányolását".

A jelentésben konkrét javaslatok is szerepelnek. Több pénzt kellene például juttatni Bulgáriának és Romániának, hogy megelőzzék az emberkereskedelmet, Németországnak pedig külön szigorú intézkedéseket kell hoznia "a 2006-os futball világbajnokság keretében a nőkereskedelem és az erőszakos prostitúció megelőzésére".