Magyarországon és Csehországban a legmagasabb azoknak a nőknek az aránya, akik állításuk szerint sikertelenül fogyókúráztak az elmúlt években. Diétával sok európai és amerikai próbálkozik, de csak minden harmadiknak sikerült leadnia pár kilót - derül ki a GfK kutatásából.

Az amerikaiak és a nyugat-európaiak közel egynegyede, a kelet-közép-európaiaknak pedig 10 százaléka kezdett fogyókúrázásba az elmúlt két évben - derül ki a GfK kutatásából, amelyet a Wall Street Journal Europe megbízásából készített. A fogyókúrázók többsége nem érte el célját: minden második diétázó sikertelenségről számolt be, illetve sokan már pár nap után feladták a harcot a kilókkal. Az európaiaknak a harmada, míg az amerikaiak alig negyede számolt be sikeres fogyókúráról.

A legnagyobb fogyókúrázók a finnek és hollandok: a finnek 36 százaléka, a hollandok 32 százaléka diétázott az elmúlt időszakban. Bár Hollandiában átlag feletti a fogyókúrázók száma, a kudarcot vallók aránya is igen magas: 60 százalékuk hiába diétázik, nem tud lefogyni. Szintén sikertelenség jellemzi a németek, csehek és a franciák diétázását is, náluk is 60 százalék felett volt az eredménytelenül fogyókúrázók száma.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban 27 százalékkal, szintén átlag feletti a fogyókúrázók aránya. Ugyanez nem mondható el a közép-kelet-európaiakról: csak 10 százalékuk diétázott az elmúlt években. Viszonylag ritkán fogyóznak a németek, az osztrákok és a spanyolok is.

A nők általában jobban figyelnek testsúlyukra, mint a férfiak. Nyugat-Európában, az elmúlt két évben kétszer annyi nő kezdett fogyókúrába, mint férfi. Amerikában minden harmadik nő és minden ötödik férfi diétázott az utóbbi időben.

A nők közül a finnek és a hollandok fogyókúráztak legtöbbet: közel 50 százalékuk akart megszabadulni pár kilótól. A sikertelen diétáról beszámoló nők aránya, más országokhoz képest magasabb volt Hollandiában (61 százalék) és az Egyesült Államokban (63 százalék). A legmagasabb viszont Csehországban (73 százalék) és Magyarországon (62 százalék) volt azoknak a nőknek az aránya, akiknek testsúlycsökkentő diétája nem járt sikerrel.

A férfiak közül a finneket foglalkoztatja leginkább testsúlyuk, minden negyedik finn férfi fogyózik. Őket az amerikaiak követik, ahol a férfiak 21 százalékára igaz ez. A bolgár és orosz férfiak kimondottan fogyókúra-ellenesek: ezekben az országokban a férfiak csupán 3 százaléka próbált súlyt leadni az elmúlt két évben.