Nincs jogi akadálya a Club Aliga eladásának

A Veszprém megyei bíróság másodfokon is elutasította a Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) a Club Aliga használati jogára szóló igényét, ami növeli az ingatlan eladásának esélyét.

Ezt Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója jelentette be kedden. Az ítélet jogerős, a KVI kezelésébe tavaly visszakerült ingatlan értékesítésére kiírt pályázat dokumentációjából kikerült a perfeljegyzés - tette hozzá. A balatoni ingatlan rendezésére nincs terv, a vevőnek az önkormányzattal kell megállapodnia a felhasználásról. Az ingatlan korábban az egészségügyi tárca vagyonkezelésében működött.

A vezérigazgató korábban már tájékoztatott arról, hogy az előző kiírástól eltérően lehetőség van arra, hogy az üdülőt részletekben vásárolják meg. A telket négy részre osztották, amelyből hármat értékesítenek, egynek pedig a vagyonkezelői jogát adják el.

A változtatásra azért került sor, mert a Balaton-törvény előírása miatt a leghosszabb partszakasszal rendelkező Aliga I. esetében tízméteres közterületi sávot jelöltek ki, és a kikötő környéke is közterületnek minősül.

Az ingatlancsoportot egyben megvásároló befektető előnyt élvez az ajánlatok elbírálásakor, de a korábban 8 milliárd forintra becsült ingatlan értéke várhatóan csökken az értékesítés feltételeinek változása miatt

Zelles Sándor tájékoztatása szerint 2005-ben 30 milliárd forintnyi ingatlant értékesített a KVI. Az igazgatóság az idei évre a tavalyihoz hasonló értékű eladást tervez. Idén a Club Aliga értékesítése mellett több más, tavalyról áthúzódó eladást kíván megvalósítani, és újabb ingatlanokat is eladásra jelöl.

Meghirdetik egyebek között a Béla király úti 10 hektáros ingatlan-együttest a kormányszállóval és három villaépülettel együtt, kivéve az államfői rezidenciát.

A KVI mintegy 7 milliárd forintos költségvetéséből 3,5 milliárd forintot felújításokra és beruházásokra fordítanak az idén, ennek felét műemlékrekonstrukcióra költik.