Nyitott templomokkal és melegedőkkel várják az esetleg a helyszínre érkező hozzátartozókat Hejcén. A kis zsákfalut elözönlötték a hatóságok munkatársai, illetve a szlovák és magyar újságírók. A helyiek közül többen hallották a gép becsapódását, a mentők és tűzoltók érkezésekor sokan azt hitték, hogy súlyos autóbaleset történt.

A gépnek szinte csak a farokrésze maradt egyben, a többi apró darabokra hullott. A hatóságok a repülőgép közvetlen közelét lezárták, körülbelül 100 méterre lehet megközelíteni a roncsokat. Hejcén és a tőle néhány kilométerre lévő erdőben - a roncsok közelében - nagyon hideg van, nappal sincs melegebb mínusz tíz foknál. Néhány napja hó is esett, ezért az utak csúszósak, havasak. A kis zsákfalu tele van katonákkal, rendőrökkel, tűzoltókkal, illetve szlovák és magyar újságírókkal.

A településen többen is hallották csütörtök este a gép becsapódásának robaját. A rengeteg mentő- és tűzoltóautó láttán sokan azt gondolták, hogy súlyos autóbaleset történt. Az [origo] tudósítójának több hejcei lakos is arról számolt be, hogy a baleset estéjén furcsa zúgás hallatszott. Elmondták ugyanakkor azt is, hogy mivel a település feleett húzódik egy légifolyosó, ezért rendszeresen hallanak gépeket.

"Szörnyű volt minden" - mondta az [origo]-nak Lévai Csaba, Hejce korábbi polgármestere, aki csütörtök éjjel másodikként ért a szerencsétlenség helyszínére, a település közelében lévő Borsó-hegyre. Amikor odaért, még égett a roncs, mindenütt törmelék, hátizsákok, személyes tárgyak és holttestek hevertek. "Iszonyatos volt" - mondta. Először féltek megközelíteni a roncsot, mert attól tartottak, hogy robbanószerek vannak a fedélzeten. Később már nem is ment a roncs közelébe, annyira felkavaró volt a látvány.

Lévai Csaba, aki rendszeresen vadászik, saját terepjárójával segített a mentésben, és reggel hat óráig fuvarozta a mentésben részt vevőket a falu és a szerencsétlenség helyszíne között. Mint elmondta, a gép gyakorlatilag a Borsó-hegy tetején landolt, 200-300 méterre egy tisztás előtt. Szerinte a pilóta talán ott próbált kényszerleszállást végrehajtani. Ám ott sem járt volna sok sikerrel, mivel az egy meredek, északnyugati lejtő volt. A repülő 100-150 méter hosszan tarolta le a néhol derékvastagságú fákat az erdőben.

"Nagy zúgást hallottam, ezért kimentem az ajtóba. Attól féltem, hogy a gép már itt lezuhan, ahol én lakom" - mesélte az [origo]-nak Novák Margit, akinek otthonát csak egy patak választja el az erdőtől. "Akik kimentek a helyszínre segíteni a mentésben, azt mondják, hogy 'fejek, lábak voltak szétrepülve'. A gépet még reggel sem nagyon lehetett megközelíteni, mert akkor is izzott" - mondta az [origo]-nak Szabó Istvánné Hejcéről. A falubeli Kurimainé Czakó Margit szerint a vadászokat, akik kint voltak a helyszínen, nagyon megviselte a látvány. "Emberi darabokat láttak szanaszét heverni" - tette hozzá.

"Kinyitottuk a templomokat, és melegedőket készítünk elő a hozzátartozók számára, akik közül feltehetően többen felkeresik a katasztrófa helyszínét" - tájékoztatta az [origo]-t Hejce polgármestere, Rohály Géza. "Egyelőre nem tudjuk, hogy mikor és hányan érkeznek, de 100-120 embert el is tudunk szállásolni" - közölte. Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa szerint egyelőre nem érkeztek a faluba hozzátartozók.