Összesen öt ukrán állampolgár illegális határátlépési kísérletét hiusították meg szombat hajnalban Hegyeshalomnál. A sofőr ellen embercsempészet miatt indul vizsgálat, a kocsiban ülő három ukrán nő ellen pedig idegenrendészeti eljárás indul.

Három ukrán nő szombatra virradóan egy gépkocsiban kialakított rejtekhelyen próbált illegálisan Ausztriába jutni a Hegyeshalmi Közúti Határátkelőhelyen, ám a vámosok még a határátkelőhely előtt felfedezték őket  - közölte a Határőrség szóvivője.

Kovács Iván alezredes közleménye szerint a 28, 44 és 49 éves korú nők a határőröknek elmondták, hogy legálisan, érvényes vízummal érkeztek Magyarországra, ausztriai továbbutazásukhoz olasz tartózkodási engedélyt szereztek be. Hegyeshalom előtt azonban lerobbant a kisbuszuk, ezért egy benzinkúton kértek segítséget, egy szintén ukrán személytől, aki elmondta nekik, hogy az olasz tartózkodási engedélyük hamis, amit a magyar határőrök azonnal felismernek. Az ukrán férfi üzletet kínált, és a Mercédesz típusú személygépkocsijában, a hátsó ülés mögött kialakított rejtekhelyen akarta kivinni őket.

A Határőrség az ukrán nőkkel szemben idegenrendészeti eljárást folytat, az ukrán sofőr ellen embercsempészet megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett eljárást. Az ukránokat várhatóan kiutasítják az országból.

Szombaton hajnalban Hegyeshalomnál újabb két ukrán állampolgár próbált meg hamis olasz tartózkodási engedéllyel Ausztriába kilépni. A Határőrség velük szemben is közokirat-hamisítás miatt jár el és folytatja az idegenrendészeti eljárást.