A parkolójegy-váltás előtti néhány perces türelmi idő visszaállításának újragondolását javasolja a főváros fideszes jogi bizottsági elnöke. A türelmi időt tavaly ősszel szüntették meg a parkolási rendelettel, és bár visszaállításáról többször szó volt, eddig nem történt előrelépés - írja a Népszabadság.

Fábián Évi

Egyéni előterjesztést tesz a fideszes fővárosi jogi bizottsági elnök, Ughy Attila, melyben azt javasolja, ismételten adják meg a fővárosban a parkolójegy-váltási türelmi időt az autósoknak - írja a Népszabadság. Ughy azt szeretné, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén támogatná indítványát, és határozati javaslattal kötelezné Budapest vezetőit a kérdés újragondolására. A parkolójegy-váltás előtti néhány perces türelmi időt a parkolási rendelet tavaly őszi módosításával vonták meg az autósoktól.

A lap úgy tudja, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal egy elvi állásfoglalása is elítélte ezt a döntést, mert szerintük nem elfogadható az az elgondolás, hogy a budapesti autósok nem jogkövetők, vagyis nem szabad előre azt feltételezni, hogy visszaélnének a türelmi idővel. Ughy Attila egyetért a hivatal állásfoglalásával, és nem fogadja el a városvezetők szerinte méltánytalan hivatkozását a rossz parkolási morálra. Ráadásul többek szerint a parkolótársaságoknak ad lehetőséget a visszaélésre, ha azonnal megbüntethetik az autósokat - írja szakértőkre hivatkozva a napilap.

A türelmi idő megszüntetése után több városatya, köztük Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke és Vajda Pál (MSZP) főpolgármester-helyettes is úgy vélte, úgy kell rendezni a kérdést, hogy az az autósok és a parkolótársaságok számára is megnyugtató legyen. A közigazgatási hivatal is tárgyalásba kezdett az ügyben a fővárossal, ezek azonban eddig nem vezettek eredményre.