Folytatódik a csütörtök este lezuhant szlovák katonai szállítógép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen. A helyszínt továbbra is rendőrök, határőrök biztosítják - jelentette az MTI helyszíni tudósítója.

Forrás: MTI

Szombaton reggel újból megkezdődött az éjszakai órákra felfüggesztett mentesítés a szerencsétlenség helyszínén. Határőrök, rendőrök, katonák szedik össze a repülőgép roncsait a legapróbb tárgyaktól a nagyobb darabokig a mínusz 10-15 fokos hidegben, hogy majd később elszállítsák őket a mintegy hétszáz méter magasságú hegyről a tervek szerint Kassára.

A csütörtök este a Borsod megyei Hejce közelében lezuhant szlovák katonai szállító-repülőgép roncsainak elszállításában és a terület mentesítésében 23 magyar tűzoltó közreműködik - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Reggel hat óra óta a 23 tűzoltó 5 járművel van a helyszínen.

A negyvenkét áldozat maradványait is Kassára vitték a péntek esti órákban. A katasztrófa helyszínét továbbra is biztosítják, ugyanakkor az MTI tudósítója igen sok civilt látott a hegynek felfelé menet. A határőrök azt mondták, megjelentek a "katasztrófa-turisták" is a térségben.

Bocskai István , a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pénteken délután azt közölte: a vizsgálatokat a Magyar Katonai Légügyi Hivatal végzi. Bocskai István ismertetése szerint azért döntöttek a kassai helyszín mellett, mert közel van a szerencsétlenség helyszínéhez, és ezért egyszerűbb odaszállítani a roncsokat. Hangsúlyozta: a vizsgálatot a magyar szakemberek folytatják le a szlovák katonai hatóság bevonásával.

A tűzoltók pénteken kora délutánra találták meg és emelték ki a roncsokból a lezuhant szállító-repülőgép 42 áldozatát, s a holttesteket a légi baleset helyszínéhez legközelebbi településre, Hejcére szállították, innen pedig Kassára vitték. Az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. Az orvosok szerint csodával határos, hogy a férfi könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget. A szakemberek pénteken kivették a roncsokból a gép fekete dobozát, még pénteken elszállították Kassára.