Befejeződött a helyszíni szemle Hejce mellett, ahol csütörtök este lezuhant a szlovák katonai szállítógép. Az összegyűjtött csaknem ezer alkatrészt vasárnap reggel adják át a szlovák hatóságoknak. A légi szerencsétlenségben 42 ember halt meg, az egyetlen túlélőt a kassai kórházban ápolják. A helyszínen szombaton a "katasztrófa-turisták" is megjelentek.

Befejeződött a helyszíni szemle a lezuhant szlovák katonai szállítógép helyszínén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen - mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton este. A magyar-szlovák határon adják át vasárnap reggel a szlovák hatóságoknak az összegyűjtött roncsokat, mintegy ezer alkatrészt - közölte Garamvölgyi.

A katonai szállítógép fekete dobozát már szombat délután átadták a szlovák katonai hatóságnak, ennek adatait egy szlovák bázison fogják kiértékelni. A vizsgálaton jelen lesz rendőrségi eljárást folytató megyei rendőr-főkapitányság tisztje, valamint a Katonai Légügyi Hivatal szakértője.

Mintegy 100 kirendelt rendőr végezte szombaton a helyszíni szemlét a Hejce fölött magasodó Borsó-hegyen. Egy magyar határőr meg is sérült a baleset helyszínének biztosítása során. A kisvárdai kórházban délután megműtötték a fiatal férfit. A határőr bokatörést szenvedett a katasztrófa helyszínén, és megsérült a külső izületi szalagja is. A többórás operáció során lemezzel kellett rögzíteni a lábcsontját - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyógyintézet traumatológus főorvosa. A határőr az orvosok szerint két-három hónap alatt teljesen felépül.

A Pristinából Kassára tartó, fedélzetén a koszovói KFOR békemisszióból hazatérő szlovák katonákat szállító szlovák repülőgép csütörtök este zuhant le Hejce határában. A fedélzetén tartózkodó negyvenhárom ember közül csak egy, a 27 éves Martin Farkas élte túl a szerencsétlenséget, akit a kassai kórházban ápolnak. Az orvosok szerint csodával határos, hogy a férfi könnyű sérülésekkel túlélte a szerencsétlenséget. A holttesteket előbb Hejcére, majd Kassára szállították, azonosításuk napokig is eltarthat.

A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, de a jövő hét elejére várhatóan a feketedoboz által rögzítettek tanulmányozásával már "elsődleges információk birtokában lesznek az An-24-es repülésével kapcsolatban a szakemberek" - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A fekete dobozt péntek délutánra vágták ki a gép farokrészéből a helyszínen tartózkodó szlovák és magyar szakemberek, és nemrég egy szlovák bázisra szállították. Orodán Sándor, a Belügyminisztérium szóvivője az [origo]-nak elmondta: nagyon érzékeny műveletről van szó, vigyázni kellett arra, ne sérüljön meg a szerkezet.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a vizsgálat eredménye várhatóan két hónap múlva születhet meg, ekkor derülhet ki, hogy mik voltak a szerencsétlenség okai. Juhász kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna.

A katasztrófa helyszínét végig biztosították, ugyanakkor az MTI tudósítója igen sok civilt látott a hegynek felfelé menet. A határőrök azt mondták, megjelentek a "katasztrófa-turisták" is a térségben.

Fejsérüléssel ápolják az egyetlen túlélőt

Az egyetlen túlélő a 27 éves Martin Farkas. A fiatal férfit - agyduzzanattal járó felsérülése miatt - egyelőre a kassai kórházban mesterségesen altatják. Az orvosok arra számítanak, hogy ha nem lépnek fel komplikációk, néhány nap múlva elkezdhetik a beteg fokozatos ébresztését és remélni lehet, hogy rövidesen a baleset körülményeinek feltárásában is nagy szerepe lesz, hiszen ő az egyetlen túlélő szemtanú, aki remélhetőleg emlékezni is tud majd a történtekre.

Forrás: MTI

Ladislav Simák, a szlovák légimentők főorvosa, aki a gyorsriasztás nyomán az első szlovákiai mentőorvosként érkezhetett Hejcére, egy szlovák lapnak elmesélte: Martin Farkassal a szerencsétlenség helyszínétől mintegy négy kilométernyire találkozott, amikor a magyar tűzoltók már lehozták őt a hegyről. A sebesült férfi bepólyált fejjel, jobb híján a tűzoltókocsiban ülve érkezett le a faluba, mert addig más jármű nem tudta megközelíteni a roncsokat. Járóképes volt, eszméleténél volt, s noha nehezen, de beszélni is tudott  és elmondta: látni ugyan senkit nem látott, de a roncsok közül még hallotta valamelyik társa segélykérő szavait.

A túlélőt a magyar mentők azonnal a kassai kórházba vitték, a szlovák mentőcsapat pedig felkapaszkodott a hegyre, de a roncsok között már senkit sem találtak életben sem a magyar, sem a szlovák mentők.

Forrás: MTI

Összegyűjtik a lezuhant gép roncsait

Szombaton folytatódott a katonai repülőgép roncsainak összegyűjtése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Borsó-hegyen. A helyszínt továbbra is rendőrök, határőrök biztosítják. A repülőgép roncsait határőrök, rendőrök, katonák szedik össze a legapróbb tárgyaktól a nagyobb darabokig a mínusz 10-15 fokos hidegben. Dobson Tidor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjének tájékoztatása szerint 23 magyar tűzoltó közreműködik a munkákban.

A hejceiek segítőkészségét dícséri egy szlovák napilap

A szombaton megjelent szlovákiai lapok először közölnek helyszíni beszámolókat a baleset és a mentés körülményeiről. A liberális SME a hejceiek segítőkészségét dicséri. Részletesen leírja, hogy egy gönci pék száz frissen sült cipót, egy hejcei ember egy bödön zsírt, mások kávét vittek a faluban összesereglett újságíróknak, a hejcei nyugdíjasház személyzete pedig megállás nélkül főzte nekik a forró teát, míg odalent a faluban várakoztak. Arról is ír a lap, hogy a hejcei polgármester, Rohály Géza már a katasztrófát követő órákban elhatározta, hogy emlékművet állítanak a falu fölötti dombon elpusztult szlovák katonáknak.