Forrás: [origo]

A szlovák gép radarjelét csütörtök este 19.38-kor vesztette el a légi irányítást végző HungaroControl. Hackl Mónika, a HungaroControl szóvivője elmondta: a magyar irányítás a szlovák gépet rendben átadta a szlovák légi irányításnak, akik azt át is vették. A gép nem jelzett hibát a szlovák légi irányításnak. A repülő már a kassai leszálláshoz készült, amikor ezer méteres magasságból lezuhant. A repülő lőfegyvert és robbanóanyagot nem szállított.

A szlovák katonai szállítógép letarolta az erdő egy részét - a rendőrség szerint 300-400 méter hosszan és 30 méter szélességben tarolta le a fák koronáját -, roncsai egy 40-szer 600 méteres területre zuhantak le erdős, hegyes vidéken, 700 méter fölötti magasságban, havas, jeges terepen.
 
Mivel a repülőgép Pristinából Kassára tartott, és már közel járt a szlovák határhoz, a szlovák hadsereg kutató-mentői engedélyt kapott, hogy berepüljön az országba, így a szlovákok végezték el a gép felderítését.

Forrás: MTI

A szlovákok a magyar légi felderítéssel egyszerre észlelték az AN-24-es szállítógép eltűnését - hangzott el a Belügyminisztérium péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A szerencsétlenül járt gépet 20 perces eltéréssel egy másik egy szlovák katonai gép követte, amelynek személyzete látta az égő roncsokat. A lezuhant gép közel 3 kilométerrel tért le a megadott repülési útvonaltól, ennek magyarázatát egyelőre nem tudják a szlovák hatóságok.

Röviddel a katonai szállítógép magyarországi lezuhanása után a baleset egyetlen túlélője hazatelefonált a feleségének, akivel közölte, hogy a gépük az előző percekben lezuhant, és kérte, hogy azonnal riassza a szlovák légierőt és a rendőrséget. Michaela Farkasová, a túlélő felesége a TA3 szlovák hírtelevízió 23 órakor kezdődött hírműsorában telefonon mondta el, hogy este, körülbelül 19.30-kor a férje hazatelefonált és közölte vele: a repülőgépük néhány perce lezuhant, ő túlélte a balesetet, de semmi egyéb információja nincs, mert csak abban a percben tért magához.

A katasztrófa túlélője ezen kívül csak azt tudta közölni a feleségével, hogy valahol erdős területre zuhantak. A beszélgetés ekkor megszakadt, a feleség hiába hívta a férje mobiltelefonjának számát.

Forrás: MTI

A rossz idő nehezítette a mentést

A mentési munkálatokat a rossz időjárási körülmények és a domborzati viszonyok is nehezítették. A kutatásba 220 fős magyar mentőegység - tűzoltók, rendőrök, mentők, katonák -, valamint 80 szlovák tűzoltó, mentő és katona kapcsolódott be. A szerencsétlenség helyszínén kisebb tüzek keletkeztek, de azokat gyorsan sikerült lokalizálni.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az [origo]-nak elmondta: a mentést nehezítette az is, hogy a tragédia helyszínét rendkívül nehéz megközelíteni. Normál autóval csak Hejce határáig lehet eljutni, onnan egy 6 kilométeres szakaszon egy nyomsávos földút vezet, a baleset helyszínéig azonban további 1-2 kilométert csak gyalog lehet megtenni.

MTI/[origo]