Vasárnap késő délutánra megérkezett az eperjesi szlovák helikopterbázisra a csütörtökön lezuhant szlovák repülőgép roncsait szállító konvoj. A több mint ezer darabra tört AN-24-es maradványait hét teherautó szállította el. A szakemberek már meg is kezdték a gép fekete dobozának vizsgálatát. A baleset egyetlen túlélője vasárnap magához tért. A szerencsétlenség oka továbbra is ismeretlen.

Vasárnap estére megérkezett a szlovák légierő helikoptereinek eperjesi (Presov) bázisára az a szlovák katonai konvoj, amely a Hejcénél lezuhant katonai szállítógép roncsait vitte Szlovákiába. A gép fekete dobozának kiértékelését már meg is kezdték a szakemberek. Kiderült: az adatrögzítő mégsem károsodott. A szlovák védelmi minisztérium sajtóirodájának munkatársa, Peter Michnica azt közölte a SITA hírügynökséggel, hogy a fekete doboz sértetlenül került elő a repülőgép roncsai közül és bizonyos, hogy a berendezés "minden adatot pontosan és hibátlanul rögzített." Juraj Liska, a védelmi tárca vezetője vasárnap délben egy televíziós beszélgetésben még arról beszélt, hogy a fekete doboz károsodott.

Michnica arról is tájékoztatott, hogy a baleset körülményeit vizsgáló szakértők a kassai repüléstechnikai intézetben jelenleg is dolgoznak a fekete doboz által rögzített adatok értékelésén, hogy azokból mielőbb, és folyamatában is rekonstruálni próbálják a szerencsétlenség körülményeit. A Magyar Honvédség szóvivője, Bocskai István szerint a szlovák An-24-esen a pilóták közötti kommunikációt nem rögzítik, a légiirányítással folytatott beszélgetésekről pedig nem a repülőgépen, hanem az irányító központban készül felvétel. A repülőgép fedélzeti adatrögzítője a repülés adatait tárolja. A szakemberek a roncsok kiértékelésétől is sok válaszat várnak a katasztrfa okaival kapcsolatban.

A szlovák katonák reggel hét órától a déli órákig pakolták teherautókra a több mint ezer darabra tört repülő roncsait, és délután két óra után indultak el a szerencsétlenség helyszínéről. A szállítást és a pakolást a közel mínusz 20 fokos hideg és metsző szél nehezítette a majdnem 700 méter magas Borsó-hegyen. A zord időjárás miatt a rendőrség lezárta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcére vezető utat annak érdekében, hogy a roncs elszállítását ne gátolja más jármű. A repülő közel ezer darabját daruval és kézzel pakolták fel hét teherautóra. A konvojt egy magyar rendőrautó és a szlovák katonai rendőrség egyik kocsija vezette a határig. 

A koszovói békefenntartó misszióból hazafelé tartó, AN-24 típusú szlovák gép csütörtök este zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce közelében. A fedélzetén tartózkodó 43 ember közül csak egy élte túl a szerencsétlenséget.

Megszólalt a túlélő

A 27 éves férfit a kassai kórházban ápolják. A férfi vasárnap már magához tért és megszólalt. A kassai Louis Pasteur Kórház főorvosa, Peter Belus vasárnap délután közölte, hogy a szerencsétlenség egyetlen túlélőjét már szombaton este lekapcsolták a lélegeztető gépről, a mesterséges altatását fokozatosan megszüntették, mivel ezt az állapota már most lehetővé tette.

A katasztrófa áldozatait péntek délutánra sikerült kiemelni a roncsokból. A holttestek azonosítását Szlovákiában végzik majd el. Mindez több napig is eltarthat, elképzelhető, hogy DNS-vizsgálatra lesz szükség a maradványok azonosításához. Az áldozatoktól várhatóan csütörtökön vesznek búcsút - közölte egy televíziós beszélgetésben Juraj Liska, a szlovák védelmi tárca vezetője. A gyászszertartásra Kassán, vagy Eperjesen kerül majd sor, de végleges döntés csak akkor születik meg, ha már mind a 42 áldozatot azonosították.

A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, de a jövő hét elején már megkezdik a fekete dobozban található információk elemzését. A fekete dobozt szombaton adták át a szlovák katonai hatóságnak, ennek adatait egy szlovák bázison fogják kiértékelni. A vizsgálatot azonban a magyar Katonai Légügyi Hivatal vezeti. Eredmény csak két hónap múlva várható, ekkor derülhet ki, hogy mik voltak a szerencsétlenség okai. A hatóságok azt azonban kizárták, hogy terrorcselekmény történt volna.

MTI/[origo]