Több út járhatalanná vált Borsod és Szabolcs megyében hóátfúvások miatt. A térségben a vasúti közlekedés is lelassult, több órás késésekre kell számítani. A mínusz 7-15  Celsius fokos hideget súlyosbítja a helyenként  80-100 kilométer per órás szél. Sátoraljaújhelynél a szlovák határőrök csak a szlovák állampolgárokat engedik be az országba ítéletidő miatt. Budapesten sok helyen csúszósak az utak.

Hóátfúvások miatt több út vált járhatatlanná vált Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese. Foczkó Tamás szerint Abaújban és a Hernád-völgyében vált járhatatlanná több út. Nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszlúc, a Hernád-Szentandrás-Pere, az Abaújpér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony, a Megyasszó-Legyesbénye közötti út egy-egy szakaszán, valamint a Mérai bekötőúton.

Nehezen járható a Köröm-Kesznyéten, a Köröm-Tiszalúc, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Hejőpapi-Oszlár, a Mezőcsát-Ároktő és a Tiszalúc-Kesznyéten közötti út. Az utak megtisztításán több munkagép, hómaró, hóeke dolgozik. Az erős, helyenként viharos erősségű szél a -7 -15 fok közötti hidegben folyamatosan hordja vissza a havat az utakra. Elzárt település nincs Borsod megyében.

A hóátfuvások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is több utat tettek járhatatlanná. A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél hóakadályokat képezett a Kistiszahátra vezető bekötőúton, illetve Ibrány és Paszab között, ahol ráadásul megcsúszott, az úton keresztbe fordult járművek is nehezítik a közútkezelő társaság takarító gépeinek munkáját.

Hóátfuvások alakultak ki Nyíregyháza és Kisvárda térségében a 4-es, a 36-os és a 38-as főút egyes szakaszain is. Nehezen járható több út Kisvárda, Ibrány, Paszab, Buj, Rétközberencs, Dombrád, Nagyhalász, Beszterec, Kék, Nagycserkesz és Virányos térségében - közölte a szabolcsi közútkezelő társaság, amelynek harminc gépe folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán, de az erős szél újra és újra visszahordja a havat az úttestekre. A társaság ügyeletese figyelmeztetett, aki teheti, ne induljon útnak gépkocsival a Tiszavasvári-Nyíregyháza-Kisvárda vonaltól északra lévő szabolcsi településekre.

Lezárt határtákelő

A sátoraljaújhelyi közúti határátkelőnél nem lehet belépni Szlovákiába vasárnap este hét órától - közölte a magyar határőrség szóvivője. "A szlovák fél csak a saját állampolgárait engedi belépni Szlovákiába a térségben kialakult rendkívül szélsőséges időjárási körülmények okozta útviszonyok miatt" - mondta Kovács Iván. A Szlovákiából érkező magyar állampolgárokat átléptetik a szlovák hatóságok Magyarországra. A magyar határőrség azt javasolja, hogy az autósok kerüljék el a sátoraljaújhelyi átkelőhelyet.A többi szlovák-magyar határátkelőn nincs korlátozás.

Órákat késnek a vonatok

A MÁV szóvivője szerint a Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest és a Szerencs-Debrecen-Mátészalka-Záhony vonalon több órát késnek a vonatok a hófúvás miatt. Szolnok és Szajol között a viharos szél szakította le a felső vezetéket, emiatt késnek órákat a szerelvények. A Nyíregyháza-Dombrád között közlekedő kisvasút vasárnap este hét órától nem jár, mert az erős hófúvásban a MÁV nem tudja garantálni a biztonságos közlekedést. A váltóberendezésekre hordott hó is tovább lassítja a vonatokat. Az ország többi részén egyelőre menetrend szerint járnak a vonatok.

Az Útinform tájékoztatása szerint a viharos szél vasárnap reggel óta okoz hóátfúvásokat az M30-as autópálya teljes hosszán, a 4-es főúton Berkesz és Kisvárda térségében, a hejcei bekötőúton, valamint a Taktaközben és a Bodrogközben. A Méra és Szemere közötti összekötő út személygépkocsival már nehezen járható, helyenként 20-30 centiméteres hóátfúvások keletkeztek. A borsodiaknak a rosszabbodó időjárási viszonyok miatt az Útinform azt tanácsolja, hogy ha lehet, vasárnap este már ne induljanak útnak.

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a fővárosban zavartalan a közlekedés, a közlekedési vállalat járművei minden vonalon fennakadás nélkül járnak. A Fővinform tájékoztatása szerint Budapesten havazik a főbb útvonalakon havas, sónedves  szakaszok váltják egymást, és sok helyen csúszóssá vált az útburkolat.

MTI/[origo]