A törökbálinti petárdaraktár felrobbanásával okozott károkért a Pyro-Technik Kft.-nek kell felelnie a Pest Megyei Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú, még nem jogerős ítélete szerint. Nemsokára az ügy büntetőbírósági tárgyalása is megkezdődhet.

A hatalmas robbanássorozat helyszínén három dolgozó életét vesztette, és sok szomszédos ingatlan megsérült. A Pyro-Technik Kft. az első fokon hétfőn lezárult polgári perben azzal védekezett, hogy a detonációról nem tehet, mert az "idegenkezűség" eredménye, tudtukon kívül odakerült fekete lőpor okozta a detonációt.

A szakértői vélemények alapján azonban a bíróság ezt a védekezést nem találta bizonyítottnak, ráadásul a pirotechnikai eszközök tárolását is szabálytalannak találták.

Az eljárás során kiderült, hogy a céget korábban egy másik perben már elmarasztalta a bíróság tűzrendészeti hiányosságok miatt.

A polgári perben összesen mintegy 30 millió forint kártérítést követel a törökbálinti önkormányzat és több magánszemély, akiknek a 2004 nyarán bekövetkezett robbanásban megsérült az ingatlana - mondta a károsultak jogi képviselője, Kovács Kázmér.

Miután a hétfőn kihirdetett, elsőfokú ítélet jogerőre emelkedik, következhet a kártérítés pontos összegének a meghatározása. Egy másik polgári eljárás is folyamatban van, három további károsult perelte be a céget a Budaörsi Városi Bíróságon.

Az ügy nemsokára büntetőbíróság elé is kerülhet: a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a napokban zárja le a nyomozást, és várhatóan vádemelési javaslattal adja át az ügyészségnek. A hatóság három személyt gyanúsít foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, egyet pedig robbanóanyaggal való visszaéléssel. Mindkét bűncselekménynél súlyosbító tényező, hogy a detonáció több ember halálát okozta.