Hétfő hajnalra öt települést zárt el a külvilágtól a hó. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sóstófalvára, Tiszalúcra, Tiszakeszire és Zalkodra nem lehet eljutni közúton. Emellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kistiszahátat sem lehet megközelíteni. Több út is járhatatlanná vált a hóátfúvások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nógrádban és Győr-Moson-Sopronban is egyre rosszabb a helyzet.

Több települést is elzárt hétfő hajnalra a hó az ország északkeleti megyéiben, az ítéletidő miatt több út is járhatatlanná vált. Foczkó Tamás, az Állami Közútkezelő Kht. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyeletese az MTI-nek azt mondta, tucatnyinál is több út járhatatlanná vált a hófúvások miatt hétfő reggelre a megyében, négy települést - Sóstófalvát, Tiszalúcot, Tiszakeszit és Zalkodrapediget - pedig elzárt a hó.

Nem lehet közlekedni a Tiszalúc - Taktaharkány, a Hernádnémeti -Tiszalúc, a Hernádszentandrás - Pere, az Abaújkér - Aranyospuszta, a Vilmány - Fony közötti úton. Ugyancsak járhatatlan a Megyaszó - Legyesbénye, a Kisrozvágy - Semjén, a Lácacséke - Dámóc, a Nagyhomok - Cigánd közötti út, valamint a sóstófalvi, és a zalkodi bekötő út. Szintén hófúvások miatt zárták le a forgalom elöl a Forró - Fancsal, a Mezőnagymihály - Mezőkeresztes, a Mezőcsát - Ároktó, a Köröm - Tiszalúc és a Hejőpapi - Hejőbába közötti utat. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen kívül több mint húsz út, köztük a 37-es számú Miskolc-Sátoraljaújhely közötti főközlekedési út igen nehezen járható.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is komoly fennakadásokat okozott a hó és az erős szél. Kisvárda térségében négy bekötő út nem, további tíz csak nehezen járható. Kistiszahátat pedig elzárta a külvilágtól a hó. A településre vezető bekötőútról ugyanis nem sikerült eltávolítani a hóakadályokat, hiába dolgoztak a mínusz 15 fok alatti hidegben egész éjjel a takarítógépek.

Nehezen járható a megyében Dombrád-Újdombrád-Tiszatelek, az Ibrány-Paszab, a Kótaj-Kemecse, a Nyírbogdány-Kemecse és a Tiszadob-Tamásbokor közötti út. Az ügyeletvezető megemlítette, hogy a Nyíregyháza-Polgár közötti, az M3-as autópályára vezető 36-os számú főúton, valamint a Nyíregyháza-Tokaj közötti 38-as számú főúton is folyamatos munkára kényszerülnek a gépek, hogy elhárítsák a hóátfuvásokat.

Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel közölte: Alsóberecki, Bodroghalom, Vajdácska és Karos falvakban szünetel az áramszolgáltatás, ugyanis a szél leszaggatta a vezetékeket. A tűzoltók az átlagos kétszeresének megfelelő számban vonultak, elsősorban árokba csúszott járműveket mentenek, kidőlt fákat takarítanak el az utakról, illetve apróbb épületkárok, kéményledőlések elhárításán dolgoznak.

Szabolcs és Borsod mellett Nógrád megyéből jelentettek erős szelet, amely hordja a havat, illetve Győr-Sopron-Moson megyében is felerősödött a szél, itt is romlanak a közlekedés körülményei.

Budapesten azonban nem okozott komolyabb fennakadást a hó és a nagy hideh: a fő- és a tömegközlekedési útvonalak burkolata általában száraz, csak a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben a szórás hatására előfordulnak nedves, vizes útszakaszok is. A mellékutcákban vékonyan havas, vagy a letaposott hótól síkos útfelületre is készüljenek fel - figyelmeztet a Fővinform.

A vasúti közlekedést viszont továbbra is jelentősen lassítja a hó. Északkelet- Magyarországon hétfőn is jelentős késéssel közlekednek a vonatok. A Miskolc-Szikszó-Hidasnémeti, a Miskolc-Szerencs-Sátoraljaújhely, illetve nyíregyházi vasútvonalon járatkimaradásokkal is számolni kell. Nyíregyháza és Császárszállás között síntörés akadályozza a vonatközlekedést. A debreceni, a záhonyi, a vásárosnaményi térségben is jelentős késések vannak.

A villanymozdonnyal közlekedő vonatok a viharos erejű szél miatt csak 60, illetve 40 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak - a vezetékszakadás elkerülése érdekében. A Budapest-Szolnok, és a Budapest-Cegléd vonalon minimum félórás késésre kell számítani. A Nyírvidéki Kisvasúton, valamint Kál-Kápolna és Kisújszállás között nem közlekednek a vonatok, a kedvezőtlen időjárás miatt - tudatta közleményében a MÁV.

[origo]/MTI