Ne látsszon, hogy hazudok - akadt politikus, aki ebben kért segítséget a tanácsadóitól. A szakemberek szerint a magyar politikusok nagy része rosszul öltözik, rosszul beszél és nem hiteles, mégis azt gondolja magáról, hogy ő tisztában van a kommunikációra és a megjelenésre vonatkozó szabályokkal.

A magyar politikusok utálati szintje 86 százalékos - mondta Horváth Csaba politológus egy felmérésre hivatkozva. A Méltányosság Politikaelemző Kör egy múlt heti rendezvényén a "politikuscsinálásról" volt szó, vagyis arról, hogy egy profi politikusnak mi mindenre kell figyelnie az öltözködéstől a beszédstílusig ahhoz, hogy valóban hiteles legyen. Horváth Csaba arról beszélt, hogy az emberek többségének a negatív sztereotípiák jutnak az eszébe: a politikusok ingyenélők, korruptak, hazugok.

Ehhez nyilván hozzájárul az a tény is, hogy miközben Magyarországon az önkormányzati képviselőkkel, polgármesterekkel, parlamenti képviselőkkel együtt, körülbelül ötezren élnek a politikából, miközben semmilyen szakképesítés nem szükséges ahhoz, hogy valaki politikus lehessen - mondta a politológus, aki szerint ezért szükség van egy iskolára, ahol a leendő politikusok a közbeszerzési ismeretektől a közéleti etikán, a politikai marketingen, médiajogon és beszédtechnikán át az informatikáig egy sor alapismeretet megszerezhetnének.

A politikusok arculatát jelentősen meghatározza az öltözködés, erről viszont a szakember lesújtó képet festett. Schiffer Miklós stílustanácsadó szerint a politikusnők többsége "ténsasszonynak" öltözik, a férfiak meg tsz-elnöknek. Sehol a világon nem probléma, hogy mennyibe kerül egy öltöny, egy szemüveg, csak Magyarországon, miközben, ha egy vezető politikus rosszul öltözött, azzal az egész országot járatja le - mondta Schiffer Miklós. Az egyik öltöny Mercedes, a másik kis Polski, de nálunk inkább roller, miközben a legtöbb politikus túl önhitt ahhoz, hogy tanácsokat elfogadjon - jegyezte meg a stílustanácsadó. Az elmúlt tizenöt év nem hatott a férfiak öltözködésére, sőt, az értelmiségben alapvető ruha-ellenesség tapasztalható - kesergett Schiffer Miklós, külön kiemelve, hogy nálunk "kultúrája" van a vidékre menésnek, mert akkor a politikus nem akarja "túlöltözni" a helyieket és inkább akril pulóvert vesz fel.

A "horngyulás", a "korrekt" és a "skandináv"

 

 

 

 

 

 

 

A szakember szerint pedig fontos, hogy egy politikus öltözékében is elváljon a környezetétől, és mondanivalóját is alátámassza ruházatával. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy valaki baloldalinak öltözik, de azt abnormálisnak tartja, hogy a narancssárga vagy a piros szín viselését tiltják az ellentétes oldalon. A személyiséget kell alátámasztani az öltözködési jegyekkel - fogalmazott Schiffer Miklós, példaként említve, hogy valaki hordjon világos színeket, vagy vegyen mindig nyakkendőt. A tanácsot kérő politikusok esetében mindig az egyéniséghez és a mondanivalóhoz igazítják a stílust. Például egy harcias vitában pirosat adnak rá, egy békülékeny hangnemű beszélgetéshez pedig világoskéket.

A stílus-tanácsadó elismerően szólt ugyanakkor a miniszterelnökökről: Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter és Orbán Viktor is jól öltözött volt, míg a három köztársasági elnök valamiféle rosszul értelmezett szerénység miatt nem figyelt, illetve figyel erre. Sólyom László tizenöt éve is ugyanúgy nézett ki, mint most, míg Medgyessy Péter egy kicsit sok is volt; néha úgy tűnt, a nyakkendő csomójának mérete fontosabb számára, mint amiről beszél - mondta Schiffer Miklós.

Orbán Viktor kormányfőként "korrekt" volt, de a szakember számára értelmezhetetlen az utóbbi hónapokban az öltözködésében tapasztalható drasztikus változás, a "vidéknek kommunikáló barna öltöny", ami Schiffer Miklós szerint alapvető tévedés. A többi miniszterelnök azt képviselte, amivel korábban foglalkozott: Medgyessy Péter bankigazgatós volt, Horn Gyula "horngyulásan" öltözött, Boross Péter étteremigazgatósan, Antall József pedig úgy, mint egy tudós. Gyurcsány Ferenc a "korrekt skandináv típust" testesíti meg - sorolta a stílus-tanácsadó.

Ennél is nehezebb hitelesen beszélni. Előfordul, hogy egy politikus akkor is bukik, ha igaza van, mert önelégült, fölényes mosoly ül ki az arcára, vagy mert annyira képtelen konfrontálódni, hogy szinte bocsánatkérően, feltételes módban beszél a tényekről - mondta Németh Erzsébet média-tanácsadó. Ezen változtatni nagyon nehéz, sőt, szerinte kifejezetten "veszélyes üzemnek" számít, ha valakinek a beszédébe avatkoznak bele, mert a beszéd egy rendszert alkot a gondolkodási sebességgel, a pszichés tempóval, a lelkiállapottal, a temperamentummal.

Ha csak a hadaráson akarnak lassítani, már az is leköti a figyelem egy részét, és romlik a kifejezőképesség, elmaradnak a gesztusok, túl tagolttá válik a beszéd, mindez pedig a hitelességet rontja. Ezért csak nagyon erős benyomásokkal lehet ezen változtatni, például ha videóról megnéznek egy interjút, s azt csoportosan kielemzik, erre azonban nem sok politikus kapható. Németh Erzsébet szerint többen vártak már tőle arra tanácsokat, hogy "ne látszódjon, ha hazudok, vagy ha nem értek egyet", de ilyenkor csak akkor lehet hiteles egy beszéd, ha előtte megpróbálnak közösen olyan elemeket találni, amivel azonosulni tud a politikus is.

Abban minden felszólaló egyetértett, hogy akkor jó egy politikus stílusa, ha igazi. Vagyis öltözzön, beszéljen, viselkedjen bárhogy, csak akkor hiteles, ha önmagát adja. De mindannyian ugyanazt tapasztalják: a legtöbb politikus ezt is jobban tudja, ezért a legtöbben azt sem látják be, hogy nekik szükségük van tanácsadásra.

Nagy Szilvia