Kedd reggelre minden elzárt telpülés kiszabadult a hó fogságából Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Kedden már csak négy útszakasz volt járhatatlan. Az északi országrészben hétfő délutánra állt helyre a vasúti forgalom. A hajléktalanszállók a hideg miatt nappal is fogadják a rászorulókat.

A rendkívüli hideg és az erős szél Dél-Borsodban és a Bodrogköz térségében okozta a legtöbb problémát hétfőn. Keddre ugyanakkor az összes hótól elzárt települést sikerült kiszabadítani. Hétfő délután még öt település volt a hó fogásgában. Ellátási nehézségekkel azonban egy település sem küzdött, a lakosságot sehol sem kellett kitelepítni.   

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a következő egy-másfél hónap időjárása a szokásosnál több kihívást jelent majd. A kormányfő közölte: jelenleg minden településen biztosítani tudják az alapellátást, a lakosság elektromos- és a gázellátását nem veszélyezteti semmi. Hozzátette: a gázellátás terén továbbra is érvényben van az átállás annál a 34 nagyfelhasználónál, amely gáz helyett más fűtőanyagot is tud használni. További fogyasztás-átállás, vagy fogyasztáskorlátozás nincsen napirenden.

Borsodban a legrosszabb a helyzet

Borsod  megyében kedden reggel már csak négy útszakasz volt járhatatlan, ezek a távolságok már nem jelentősek, mindösszesen egy-két kilométernyi útszakaszról van szó. Komolyabb személyi sérülést azonban nem okozott a rendkívüli idő.

Dobson Tibor elmondta: hétfőn helyreállt áramszolgáltatás azon a négy bodrogközi településen, ahol hétfő hajnalban a viharos szél  elszakította az elektromos vezetékeket. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. munkatársai hétfő délelőtt állították helyre az áramszolgáltatást Alsóbereckiben, Vajdácskán, Karoson és Bodroghalmon.

Az időjárás miatt szünetel a tanítás Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén. Borsodivánkán, Tiszabábolnán, Tiszadorogmán rendeltek el tanítási szünetet az általános iskolákban, Tiszadorogmán az óvodások is otthon maradtak. Hétfőn a Bodrogköz azon településeiről sem indultak el a gyerekek az iskolákba, ahol a viharos erősségű szél eltépte az elektromos vezetékeket, és órákra áram nélkül maradtak az oktatási intézmények.

A Borsod megyei Vajdácskán 79 ház tetejét rongálta meg a viharos erejű szél hétfő reggelre - közölte az [origo]-val a település polgármestere. Iski Györgyné elmondta: a legtöbb kár az általános iskola tornatermében, valamint az idősek otthonában keletkezett. A károk nagyságát a polgármester egyelőre nem tudta megbecsülni, hozzátette: az önkormányzati intézményeknél a viharkárok nagysága eléri a több millió forintot. A település iskolájában és óvodájában tanítási szünetet rendeltek el, a faluban ugyanis éjjel nem volt áramszolgáltatás, így fagypont körüli hőmérséklet volt az iskolában.

Négy elzárt település Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hétfőn nehezen volt járható a Tiszatelek-Újdombrád-Dombrád, az Ibrány-Paszab-Gávavencsellő, a Nyírbogdány-Kemecse-Kótaj, a Tiszadob-Tiszalök-Nagycserkesz, és a Tiszaeszlár-Bashalom-Tamásbokor közötti út. Folyamatos takarítást igényel a Nyíregyháza-Polgár közötti 36-os, és a Nyíregyháza-Tokaj közötti 38-as főút is. Hétfőn rövid időre néhány tanyát elzárt a hó.

Heves megyében négy mellékút vált volt nehezen járható Füzesabony és Heves térségében, de a 31-es és a 33-as főúton is félpályás útakadályok alakultak ki. Az Útinform közlése szerint az M3-as autópálya 120-as km-étől kezdődően, majd Füzesabony és Polgár között 10 centis átfúvások teszik veszélyessé a haladást.