Az észak-keleti vasútvonalakon hétfő délutánra normalizálódott a vasúti közlekedés, de késésekre még számítani kell. Az erős szél miatt bevezetett sebességkorlátozásokat feloldották.

Napközben helyreállították a Nyíregyháza és Császárszállás között a síntörést, valamint a Miskolc és Szerencs között a tegnap este megrongálódott felső vezetékrendszert. Ezeken a vonalakon már jelentős késésre nem kell számítani. Napközben azonban emiatt néhány vonat ideiglenesen kimaradt a menetrendből. A Nyírvidéki Kisvasúton továbbra sincsenek meg a biztonságos vasúti közlekedés feltételei, így ott szünetel a vasúti közlekedés.

A hideg miatt a váltóállító berendezések kezelése rendkívül nehéz folyamat, a készenléti vasutasok kézi és gépi erővel biztosítják a vonatközlekedést.

Életveszélyben a hajléktalanok

A rendkívüli hideg miatt teljesen megteltek vasárnap Budapesten az összesen ezer fő befogadására alkalmas éjjeli menedékhelyek és ideiglenes szállások. A hajléktalanokkal foglalkozó diszpécserszolgálatokhoz befutó hívások pedig az elmúlt napokban megsokszorozódtak.

Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa az [origo]-nak elmondta: a karitatív szervezetek a hidegben úgy próbálnak segíteni a rászorulókon, hogy az éjjeli menedékekről jelenleg nem küldenek el senkit. Ha megtelt a menedékhely megpróbálnak legalább ülőhelyet biztosítani, vagy átszállítani a hajléktalanokat más menedékekre. Így legalább 10 százalékkal sikerült növelni a menedékek kapacitását.

Sűrűbben járnak a fővárosban a Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltett krízisautók, amelyek a fővárost járva próbálnak segíteni a rászorulókon.

[origo]/MTI