Vizsgálatot rendelt el a BKV-nál Demszky Gábor a közlekedési cég területéről eltávolított plakátok ügyében. A vizsgálatnak azt kell tisztáznia, hogy a vállalat utasította-e a hirdetési cégét, hogy a Budapest Riport című újság plakátjait távolításák el. A lap Demszky arcképével hirdette magát, és a főpolgármesterrel kapcsolatos vicceket lehetett olvasni rajta. A vizsgálat mellett Demszky bepereli jó hírnév megsértése és rágalmazás miatt a Budapest Riport kiadóját.

Demszky Gábor főpolgármester kedden arra utasította Aba Botondot, a Budapesti Közlekedési Rt. (BKV) vezérigazgatóját, hogy rendeljen el belső vizsgálatot a BKV Rt.-nél, hogy kiderüljön, a vállalat utasította-e a tulajdonában lévő Peron Reklám Kft.-t a Budapest Riport plakátjainak eltávolítására - tudatta közleményében a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A főpolgármester emellett rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt pert indít Győri Tibor, a Budapest Riport kiadójának résztulajdonosa ellen. Demszky szerint ugyanis Győri valótlanul állította, hogy az ő utasítására kerültek le a plakátok a BKV hirdetési felületeiről.

Aba Boton, a BKV Rt. vezérigazgatója szintén közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. E szerint a vezérigazgató szabadságáról visszatérve vizsgálatot rendelt el a történtek feltárására. Hozzátette:egyetlen cég sem kötelezhető arra, hogy a saját felületén számára előnytelen, üzleti érdekét negatívan befolyásoló hirdetéseket helyezzenek el.

A plakátok miatt számtalan panasz érkezett, emiatt a BKV egyik munkatársa telefonon megkérdezte a Peron Kft. képviselőjét, egyetértenek-e azzal, hogy a szóban forgó plakátok sértik a két cég között érvényben lévő szerződést. Ezt követően dönött a Peron Kft. a plakátok eltávolításáról, de arra nem adott utasítást sem Demszky, sem a BKV vezetői - derült ki a közleményből.

Az ügy előzménye, hogy a Budapesti Riport a BKV területén, buszmegállókban, metrófeljáróiban helyezett el plakátokat, amelyek Demszky Gábor főpolgármestert figurázták ki a klasszikus viccszereplő, Jean és gazdája képzeletbeli párbeszédei révén. A plakátokat azonban a múlt hét végén a BKV leszedette.

A BKV hétfői közleménye szerint a Budapest Riport plakátjai nem összeegyeztethetők a társaság piaci érdekeivel, mivel a BKV Rt. önkormányzati tulajdonú társaság. A reklámok sértik a társaság érdekeit és a tulajdonosa jó hírnevét is - áll a BKV közleményében.

A plakátok eltávolítása után Demszky azt mondta, ostoba és megfontolatlan döntésnek tartja a lépést. "A véleménynyilvánítás szabadságának védelmében megszólalva helytelenítem és elítélem azt, ami történt" - idézte Demszky Gábort az MTI hétfőn.