A rendkívüli hideg miatt ketten fagytak meg az országban. A segélyszervezetek élelmet és hálózsákokat osztanak szét a rászorulók között. Az [origo] által megkérdezett hajléktalanok többsége annak ellenére sem keresi fel a szállókat, hogy azok növelték a befogadókapacitásukat. Az orvosok azt tanácsolják, hogy idősek és súlyos betegek egyáltalán ne mozduljanak ki, senki ne igyon szeszes italt és ne hordjon szoros kesztyűt.

"Túl lehet élni a hideget, mindössze annyi a titka, hogy 1-2 felessel többet kell inni" - mondta az [origo]-nak egy 40 év körüli hajléktalan nő. Az [origo] által megkérdezett fővárosi fedél nélkül élők többsége annak ellenére sem keresett menedéket a hajléktalanszállókon, hogy az elmúlt napokban éjszakánként mínusz 20 fok közelébe süllyedt a hőmérséklet.

A hajléktalanok mindezt azzal indokolták, hogy a szállókon rengeteg fertőzést lehet összeszedni, ráadásul ellopják a holmijukat is. "Mindenkinek van valami baja, a legtöbben tetvesek" - magyarázta egy 50 körüli hajléktalan. A fedél nélkül élők többsége így nagyobb biztonságban érzi magát az aluljárókban, ahol ráadásul a segélyszervezetek munkatársai rendszeresen felkeresik őket, és hálózsákot, valamint ételt osztanak szét közöttük.

A segélyszervezetek az elmúlt napokban nagyobb figyelmet fordítanak a fedél nélkül élőkre. A hajléktalanokkal foglalkozó hét regionális diszpécserközpont a nap 24 órájában fogadja a hívásokat. Budapesten az elmúlt nap során több mint 190 ilyen hívás érkezett, amelyekre több mint 20 krízisautóval tudnak reagálni.

A MÁV kezdeményezte, hogy valamennyi pályaudvar nyitva legyen, a hajléktalanszállók pedig nappal is fogadják a rászorulókat. A közel 3000 fővárosi hajléktalanról azonban így sem tudnak gondoskodni az éjjeli menedékhelyek és ideiglenes szállások, azok ugyanis csupán ezer fő befogadására alkalmasak. Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa az [origo]-nak elmondta: a szállók kapacitást úgy próbálják növelni, hogy a menedékekről nem küldenek el senkit. Ha megtelt a menedékhely, megpróbálnak legalább ülőhelyet biztosítani vagy átszállítani a hajléktalanokat más menedékekre. Így legalább 10 százalékkal sikerült növelni a menedékek kapacitását.

Két ember fagyott meg

A rendkívüli hideg miatt kedd hajnalban megfagyott egy férfi a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüreden. Ugyancsak a hideg okozta egy 58 éves férfi halálát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balsán.

"Azon dolgozunk, hogy a fagyásokat megelőzzük" - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Sokan hívják a mentőket, ha az utcán, kapualjakban hajléktalanokat látnak, ilyenkor a kiérkező mentősök megszervezik a hajléktalanok eljuttatását valamelyik melegedőbe.

"Vagy mentőautóval visszük el őket, vagy a Menhely Alapítvány gondoskodik róluk" - mondta Győrfi Pál. Gyakran okoz gondot, hogy a hajléktalanok visszautasítják a segítséget, ilyenkor a mentősök és a szociális munkások megpróbálják rábeszélni őket, hogy legalább a leghidegebb napokat töltsék valamelyik szállón, ez többnyire sikerül is - mondta a mentők szóvivője.

Bő cipő véd a fagyás ellen

"A cipőre és a kesztyűre kell nagyon vigyázni, nem lehetnek túl szorosak ebben a hideg időben" - tanácsolta Biliczki Sándor háziorvos. A szoros cipő és kesztyű ugyanis összenyomja az ereket, ezzel csökkenti a keringés intenzitását, ilyenkor pedig megnő a fagyási sérülések veszélye. Gyerekeknél ezen kívül figyelni kell arra is, hogy a sálat ne csak a nyakuk köré csavarják, hanem tegyék a szájuk elé, hogy ne fázzanak meg akkor sem, ha a szájukon vesznek levegőt - mondta a háziorvos.

Időseknek és súlyos betegeknek általában azt tanácsolják, hogy ha tehetik, ne menjenek ki az utcára a rendkívüli hidegben. Ha kicsit enyhül az idő, akkor viszont ajánlatos egy rövid sétát tenni, különösen a légzőszervi betegségben szenvedőknek, asztmásoknak - mondta Biliczki Sándor háziorvos. Az alkohol viszont kimondottan tilos mindenkinek, mert az italfogyasztás után csökken a hidegérzet, és ezzel együtt nő a fagyásveszély.