Megtisztították az utakat a hótorlaszoktól Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, kedd reggelre így minden település kiszabadult a hó fogságából - közölte az Állami Közútkezelő Kht. Hétfő este még öt falut zárt el a hó Borsod megyében a külvilágtól, több településen pedig a rendkívüli időjárás miatt tanítási szünetet rendeltek el.  

Jelenleg négy útszakasz járhatatlan a megyében, de ezek a távolságok már nem jelentősek, mindösszesen egy-két kilométernyi útszakaszról van szó. Többek között járhatatlan a Bükkben a megyehatár térsége, a Felsőzsolca-Bekecs közötti útszakasz, a Gesztelyt Újharangoddal összekötő út, illetve a Tiszalúc-kesznyéteni vonal. A megyében jelenleg minden település megközelíthető.

Hat településen viszont még mindig szünetel a tanítás a rendkívüli hideg időjárás miatt - közölte a megyei önkormányzat elnökhelyettese kedden az MTI-vel. A mostoha időjárás, illetve a hófúvás miatt Vizsolyban, Vajdácskán, Felsőbereckiben, Selyeb, valamint Köröm iskolájában nincs tanítás - mondta Kormos Dénes. Hozzátette: áramszünet miatt kedden a bodroghalmi gyerekek sem mentek iskolába. A rendkívüli szünetnek - előreláthatólag - szerdára vége, Selyeb kivételével mindenhol újra lesz tanítás.

Keddre normalizálódott a helyzet az északkelet-magyarországi vasútvonalakon is, már nincsenek nagyobb késések. Újszász és Hatvan felé viszont 30-40 perces késésre kell számítani. A nyírvidéki kisvasút Nyíregyháza és Dombrád, illetve Nyíregyháza és Balsa között továbbra sem közlekedik, a hóakadályok eltávolítása több napot is igénybe vesz. A hideg miatt azonban kedden reggeltől a Budapest-Hatvan, illetve a Budapest-Újszász vonalon a váltóberendezések állítása nehézkes, így 30-40 percet késnek a vonatok.