Játék pénzekkel vertek át harminc magyar hitelfelvevőt Olaszországban: a hitel önrészeként kért mintegy 30 millió forinttal megléptek a tettesek. A becsapott Baranya megyei lakosok többször is kiutaztak Olaszországba a kedvező hitellehetőség miatt, végül egy táska papíreuróval tértek haza.

A játék pénzzel becsapott baranyai lakosok ügyében a rendőrség ismeretlen tettesek ellen kezdett nyomozásba - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdán Pécsett.

Egy hitelügyletekkel is foglalkozó pécsi iroda kedvező hitellehetőséget kínált ingatlanok vételére és felújítására. Az ajánlatra 30-an jelentkeztek, akik összesen 625 millió forint értékű eurót vehettek volna fel 15 évre, 3,25 százalékos kamatra úgy, hogy a futamidő lejártáig csak a kamatokat, majd azt követően a teljes tartozást kellett volna visszafizetniük - mondta Kertész János bűnügyi igazgató.

A hiteligénylők tavaly decemberben a pénzért Padovába utaztak, ahol találkoztak a közvetítő személy állítólagos olasz ismerősével. Az olasz férfi azt mondta nekik: csak akkor kaphatják meg a pénzt, ha önrésznek felmutatnak 32 millió forint értékű eurót.

A csoport így hazajött, majd miután a budapesti közvetítő megígérte nekik, hogy meghitelezi számukra a szükséges önerőt, újra Olaszországba utaztak. A közvetítő mégsem adta át az önrész összegét, sőt, ezen összeveszett az olasz partnerrel, így a magyar csoport ismét hitel nélkül tért haza.

A társaság néhány tagja januárban a közvetítő nélkül megint kiutazott Padovába, magukkal vittek közel 30 millió forintot önrészként. Az olasz férfi két társával, köztük egy állítólagos ügyvéddel találkozott is velük. Messziről mutattak a baranyaiaknak egy pénzzel teli táskát, majd leültek elintézni a papírmunkát. Az olaszok azonban váratlanul felálltak, és távoztak a hitelfelvevők pénzével. De mivel otthagyták a kabátot és a pénzes táskát, a magyarok nem fogtak gyanút, nyugodtan várták őket.

Mikor egy idő múlva kinyitották a táskát, abban 150 millió játék eurót találtak. A károsultak feljelentést tettek először a padovai, majd a baranyai rendőrségen. Itthon maradt társaikkal pedig tudatták, hogy becsapták őket. Az ügy valószínűleg átkerül az olasz rendőrséghez.

[origo]/MTI