Január végén tartják a középiskolákban a központi írásbeli vizsgákat. A felvételiző diákok az idén is gondolkodásra késztető feladatokra számíthatnak, nem pedig a lexikai tudásuk tesztelésére - írja a Népszabadság.

A hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokba készülő diákok január 27-én, a négyosztályos középiskolákba felvételizők pedig január 28-án töltik ki az egységes teszteket. A nyolcadik osztályosoknak több mint a fele - 58 500 diák - vesz majd részt a központi vizsgán.

Az írásbeli vizsgákon a diákok gondolkodásra késztető feladatokra számíthatnak, amelyek nem a lexikális tudásukat, hanem elsősorban készségeiket, képességeiket tesztelik. Tavaly az egyik anyanyelvi feladatban például televízióban látható sorozatokra kérdeztek rá. A felvételizőknek kétszer 45 perc alatt egy anyanyelvi és egy matematikai feladatsort kell megoldaniuk.

A diákok a vizsgaeredmények alapján, ennek ismeretében adhatják be jelentkezési lapjaikat február 17-ig, de a negyedikesek és a hatodikos dönthetnek akár úgy is, hogy mégis a jelenlegi iskolájukban maradnak. A nyolcadikos diákok szintén meggondolhatják még magukat és jelentkezhetnek olyan intézménybe is, amelyik saját felvételi vizsgát tart.

A saját írásbeli és szóbeli felvételiket február 20. és március 10-e között tartják az intézmények. A diákok április 26-ig megtudják, kit hová vettek fel.