Elutasította szerdán a parlament igazságügyi bizottsága a büntető törvénykönyv szigorítását célzó Fidesz-javaslat tárgysorozatba vételét. Az indítvány szerint a 18 éven aluliak és az idősek elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőket szigorúbban kellene büntetni.

A parlament alkotmány- és igazságügyi bizottsága szerdai ülésén elutasította a Fidesz büntető törvénykönyv módosítását célzó javaslatának tárgysorozatba vételét, amit a kormány sem támogatott.

Deutsch Tamás és Répássy Róbert fideszes képviselő indítványa az indoklás szerint további fokozott büntetőjogi oltalmat kíván biztosítani "a társadalom legvédtelenebb, legkiszolgáltatottabb tagjainak": a gyerekeknek és az időseknek.

Deutsch Tamás, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese korábban azt mondta a javaslatról, hogy a jelenleginél több kategóriában - így többek között rablás, zsarolás vagy kifosztás esetén - szerepeltetnék minősítő körülményként azt, ha a bűncselekmény áldozata fiatalkorú, gyerekkorú vagy 60 évesnél idősebb.

A Fidesz emellett szűkítené, egyes esetekben pedig meg is szüntetné a lehetséges kedvezmények körét azoknál a szabadságvesztésre ítélteknél, akik gyereket, fiatalkorút vagy 60 évesnél idősebb embert bántalmaztak. Így például az ilyen elítélt nem lenne próbára bocsátható vagy feltételesen szabad lábra helyezhető, még jó magaviselet esetén sem.

A Fidesz visszaemelné a Btk.-ba a középmértékre vonatkozó rendelkezést, bizonyos esetekben növelné az elkövetőkre kirótt büntetési tételeket, valamint egyes bűncselekményi tényállásoknál alapeseti tényállásként jelenítené meg azt, ha az általuk védeni kívánt áldozati kör ellen követik el a bűncselekményt.