Szabó István beismerte ügynökmúltját

2006.01.26. 16:06

Az Élet és Irodalom a közelmúltban többek között Szepesi György rádióriporterről és Heltai András külpolitikai újságíróról írta azt, hogy kapcsolatban állt az állambiztonsági hatósággal.

Molnár Gál Péter színikritikus 2004 novemberében ismerte el, hogy besúgó volt. A Népszabadság egykori szerzője 1963-ban írt alá beszervezési nyilatkozatot. Minderre úgy derült fény, hogy a Latinovits Zoltán megfigyelésével kapcsolatos pletykák hatására Bujtor István és Frenreisz Károly, Latinovits két testvére kikérte a Történeti Levéltárból a dokumentumokat. Ebből az derült ki, hogy Molnár Gál Péter jelentett Latinovitsról.

Novák Dezsőről 2004 októberében derült ki, hogy Nemere fedőnéven készített jelentéseket. A Fradi játékosát 1967-ben szervezték be, miután hivatalosan vám- és deviza-bűncselekményen kapták rajta. A Rubicon folyóiratban megjelent írás szerint 1977-ben, Nemere tevékenységének tizedik évfordulóján a belügyi értékelő jelentésben az állt, hogy "a külföldre utazó sportküldöttségek magatartásáról, nyugati kapcsolatairól, vám- és deviza-bűncselekményekről tájékoztatta szervünket".

Vikidál Gyula énekes 2004 áprilisában személyesen ismerte el Nagy Ferónak, hogy a pártállam idején jelentéseket adott többek között róla is az állambiztonsági szolgálatnak. Nagy Feró elmondása szerint ugyanakkor Vikidál nem írt jelentéseket, hanem időnként találkozott az állambiztonság embereivel, akik szóbeli információkat kértek tőle. A rockzenész hozzátette: tudomása szerint Vikidál kényszerből adott információkat az állambiztonságiaknak. Megjegyezte: továbbra is barátjának tartja az énekest.

Azért kerülhetnek elő időről-időre újabb ügynöklisták, vagy jelenhetnek meg hírek ismert emberek állítólagos ügynökmúltjáról, mert az ügynöktörvény nem teszi lehetővé, hogy a nagy nyilvánosság számára megismerhetőek legyenek az ügynökakták és így egyértelműen kiderülhessen, ki működött együtt az állampárti rendszerrel. A hatályos szabályozás szerint csak a közszereplőkről lehet adatokat kérni a levéltártól. Közszereplőnek viszont csak az tekinthető a törvény szerint, aki ezt elismeri. Így fordulhatott elő, hogy volt miniszterekről sem lehetett megtuni, hogy ügynökök voltak-e, mert nem ismerték el közszereplő mivoltukat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK