Magyar rendőrök a horvát tengerparton

2006.01.26. 18:46

Magyar rendőrök segítik horvát kollégáik munkáját a horvátországi tengerparton június 15-től - közölte a Belügyminisztérium sajtó- és kommunikációs főigazgatója csütörtökön a magyar és a horvát belügyminiszter megállapodását ismertetve.

A kezdeményezés célja a Horvátországban üdülő magyar állampolgárok biztonságérzetének javítása - írja Orodán Sándor közleményében Lamperth Mónika magyar és Ivica Kirin horvát belügyminiszter megállapodásáról, amelyet a nap folyamán tartott közös magyar-horvát kormányülés előtt írtak alá.

A főigazgató közlése szerint nő a magyar állampolgárok biztonságérzete azzal, hogy érzékelhetik a magyar rendőrség tagjainak jelenlétét, de a magyar rendőrök a magyar turistákkal történő kapcsolattartásban is segítik horvát kollégáikat. A magyar rendőrök egyenruhát viselhetnek, de fegyvert nem, emellett operatív feladatokat sem láthatnak el - áll a közleményben.

Orodán Sándor tájékoztatása szerint 2005 júliusában merült fel, hogy a német rendőröknek a nyári turistaszezonban a Balatonon történő szolgálatteljesítése mintájára létrejöjjön a magyar és a horvát rendőrség együttműködése.

A közleményben az olvasható, hogy a belügyminiszterek a közös kormányülésen tájékoztatást adtak a kaposvári nyilatkozatban foglaltak végrehajtásáról is. A nyilatkozatnak megfelelően folyamatosan halad a határellenőrzési rendszerek összehangolása a Duna és a Dráva ellenőrzésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK