A szlovák katonai ügyészség munkatársai Magyarországon is meghallgatnak mindenkit, aki a katonai gép balesete után kapcsolatba került az egyetlen túlélővel. Azt feltételezik ugyanis, hogy a fiatalember a baleset után beszélt olyan dolgokról, amikre most már nem emlékszik vissza. A múlt héten történt baleset 42 halálos áldozatát csütörtökön búcsúztatják Eperjesen.

Magyarországi vizsgálódásra is készül a szlovák katonai ügyészség, hogy a Hejce község határában lezuhant szlovák katonai repülőgép egyetlen túlélőjével kapcsolatba került személyek vallomásaival egészítse ki a túlélő hiányos emlékeiből összeállítandó képet. Erről Szlovákia legfőbb katonai ügyésze, Mikulás Gardecky nyilatkozott a pozsonyi Pravda csütörtöki számában. Elmondta: mindenkit meghallgatnak, aki közvetlenül a szerencsétlenséget követően kapcsolatba került Martin Farkassal, a baleset túlélőjével. Arra számítanak, hogy a helyszínre érkezett magyar tűzoltók, mentősök "talán olyan tényeket is fel tudnak tárni, amelyekre a megmentett túlélő, a sebesülései miatt képtelen emlékezni".

Azt feltételezik ugyanis, hogy Farkas a helyszínen még olyasmire is emlékezett, ami azóta törlődött a memóriájából - indokolta a legfőbb katonai ügyész a szándékot, amiért Magyarországon  is vizsgálódni fognak.

A fedélzeti adatrögzítő berendezés, az úgynevezett fekete doboz adatainak feldolgozása még nem fejeződött be. Noha a szakértői vizsgálat egyelőre nem tárt fel műszaki hibára utaló körülményeket, még mindig nem zárták ki, hogy a balesetet műszaki hiba idézte elő. Most még "sem a műszaki ok, sem az emberi tényező nem zárható ki" - mondta a legfőbb katonai ügyész.

A koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák békefenntartók repülőgépe a múlt héten, csütörtökön ütközött neki a Borsod- Abaúj-Zemplén megyei Hejce község határában emelkedő Borsó-hegynek. Az egyetlen túlélő állapota gyorsan javul, szerdán már újságírókkal találkozott.

A baleset 42 áldozatát csütörtökön, Eperjesen búcsúztatják. Eperjes és a környék lakói a Sportcsarnok előtt felállított kegyhelynél már kora reggeltől leróhatták kegyeletüket, és ugyanitt, nagyképernyős kivetítőn kísérhetik figyelemmel, a várhatóan órákig tartó gyászszertartást. A búcsúztatáson a szerencsétlenség áldozatainak hozzátartozói, Szlovákia állami, katonai és egyházi vezetői, továbbá számos külföldi vezető, köztük Sólyom László magyar államfő és Juhász Ferenc védelmi miniszter is jelen van, illetve Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, aki beszédet is mond a ravatalok előtt.