Orbán: Éles kanyar következik

2006.01.29. 13:57

Orbán Viktor szerint 2005 a beletörődés éve volt, idén pedig az a nagy kérdés, hogy ha jön a kanyar, akkor bekanyarodunk-e, vagy nekimegyünk a falnak. A Fidesz elnöke erről vasárnapi évértékelőjén beszélt, ahol megismételte korábbi ígéreteit, egyebek mellett azt, hogy kormányra kerülésük esetén csökkenteni fogják a társadalombiztosítási járulékot. Orbán közölte, újra kell éleszteni a szolidaritást az emberek között, és "kell, hogy legyen egy hely, ahol a magyarok előnyt élveznek minden más nemzet tagjaival szemben".

"2005 a beletörődés éve volt", már annak is örülni kell, ha ma már csak kicsit rosszabb, mint tegnap volt, gondolni sem merünk arra, hogy utolsókból elsők legyünk - közölte Orbán Viktor vasárnap délutáni évértékelő beszédében. Orbán szerint meg kell küzedni a kishitűséggel, hogy elhiggyük, képesek vagyunk győzni, nem csak részt venni abban a versengésben, amire Magyarország benevezett. Megemlítette hogy korábban a kishitűség elhitette, hogy a minimálbér emelését nem lehet megvalósítani, de mi megtettük - mondta, majd tovább sorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket kormánya eredményének tart.

Orbán elmondta azt is az elmúlt három évről, hogy ez idő alatt minden egyes állampolgár államadóssága másfél millió forinttal nőtt, vagyis többel, mint amennyit Kádár János három évtized alatt felvett. A magyar gazdaság nem a saját lábán áll, dolgozunk, de az adósságunk nő, nem a pénzünk lesz több - tette hozzá.

A Fidesz elnöke az idei évet illetően egy vidéki fórumának egyik résztvevőjétől idézte azt, hogy a nagy kérdés most az, "bekanyarodunk-e, amikor jön a kanyar, vagy megyünk tovább, neki a falnak". Orbán szerint éles kanyar következik, ezt azzal támasztotta alá, hogy nőtt a munkanélküliek száma, és nemzetközi hitelminősítők visszaminősítették az országot. (Tavaly év végén a Fitch hitelminősítő adott gyengébb osztályzatot Magyarországnak, a Standard and Poor's pedig megerősítette ugyan a korábbi besorolást, de a kilátásokat stabilról negatívra változtatta.)

Orbán Viktor kiemelten foglalkozott a munka világával, azt mondta, jelenleg 400 ezer regisztrált munkanélküli van, de ennél ténylegesen több, mintegy 700 ezer embernek nincs rendszeres kenyérkereseti lehetősége. (A KSH legfrissebb, 2005. október-decemberi jelentése szerint a munkanélküliek száma 310 ezer fő volt, 47 ezerrel több mint 2004 azonos időszakában. A statisztikai hivatal azokat számítja a munkanélküliek körébe, akiknek nincs állásuk, viszont aktívan keresnek munkát. Külön csoportba tartoznak az úgynevezett passzív munkanélküliek, akik szeretnének ugyan munkát találni, de kedvezőtlennek ítélik esélyeiket, ezért nem keresnek aktívan munkát. A KSH szerint ebbe a csoportba 114 200 ember tartozik. A két csoportba tartozók száma tehét összesen 424 200 fő volt a 2005 október-decemberi időszakban.)

Beszélgetett a közönséggel

Orbán évértékelőjére meghívtak több embert is, akikkel vidéki fórumain találkozott. Az ellenzéki vezető velük is beszélgetett, majd megpróbált válaszolni a felvetett problémákra. Egyikük arról beszélt, hogy 58 éves édesapja nem talál munkát. Orbán megemlítette egy 39 éves családanya esetét is, akit életkora és három gyereke miatt nem vesznek fel sehová. Egy főiskolás lány pedig azt mondta Orbánnak, hogy fél attól, frissdiplomásként nem talál munkát, sok ismerőse külföldre megy dolgozni. Egy roma fiatalember arról panaszkodott, hogy nem tudják kifizetni a gázszámlát.

Az ellenzéki pártvezető, miután meghallgatta vendégeit, azt mondta, két veszélyeztetett csoport van ma a munkavállalás terén, az 50 év felettieké és az asszonyoké. Azt nem válaszolta meg beszédében, hogy milyen megoldást javasol speciálisan a két csoportnak, de megismételte a napokban, vidéki fórumokon tett ígéretét: kormányra kerülésük esetén a társadalombiztosítási járulékot a jelenlegi 29-ről 19 százalékra csökkentik. Ez által szerinte sok új munkahelyet lehet létrehozni, így jelentősen csökkenne a munkanélküliség. Emlékeztetett arra, hogy 1998 és 2002 között a polgári kormány 39 százalékról 29-re csökkentette a tb-járulékot. Ennek eredményeként állítása szerint 1998-99-ben mintegy 150 ezer új munkahely jött létre.

Radikális béremelést tart szükségesnek

Orbán azt is mondta, hogy radikálisan emelni kell a fizetéseket, mert ha alacsonyak maradnak a munkabérek, külföldre mennek a képzett munkavállalók. Megismételte azt a korábbi bejelentését is, hogy csökkenteni kell a gépkocsival munkába járók költségeit, mert a munka és a közlekedés szorosan összefügg, de autót tartani ma luxus - mondta. Ezzel kapcsolatban a megoldás részleteiről ezúttal sem beszélt, csak azt közölte, hogy nagyon magasak az autópályahasználati díjak, sokkal többe kerül nálunk a sztráda, mint Ausztriában, Svájcban, vagy Szlovákiában, ezen pedig szerinte változtatni kell.

A romák helyzetével kapcsolatban kijelentette: felemelkedésükhöz az iskolán és a munkán keresztül vezet az út, és megfontolandónak nevezte, hogy a családi pótlék csak akkor járjon, ha a gyerekek valóban iskolába járnak. Közölte: nem hisz az egy kaptafára készült megoldásokban, így van, ahol az vihet előre, ha egy osztályba járnak a roma és magyar gyerekek, és van, ahol az, ha külön.

Hangoztatta azt is, hogy a 60 év felettiek és a három évnél fiatalabb gyerekek számára ingyenesek lesznek bizonyos gyógyszerek, megerősítette, hogy nem hagyják privatizálni a kórházakat, és azt is, hogy bevezetik a 14. havi nyugdíjat, a családi adózást és visszaállítják az előző kormány otthonteremtési támogatásának rendszerét, hogy mindenkinek lehessen otthona, mert az nem luxus - mondta Orbán.

Azt közölte a rezsiköltségekkel kapcsolatban: Magyarországon többet kell fizetni a lakás fenntartására, mint Nyugat-Európában, mert nálunk a családokat "ott veszik le, ahol tudják." Ezért megígérte: letörik a "luxusprofitot", amit a nagyvállalatok zsebelnek be. Hozzátette: a kormány megvédheti polgárait a "luxusprofittal" szemben, mert a kormány szabja meg a gáz, a villanyáram, a gyógyszerek, de még a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának árát is.

"Ezeket meg kell oldani, és kész, a kanyar, az kanyar. Nekünk egyszer már sikerült rendbe tenni a gazdaságot" - mondta Orbán az ígéretek felsorolása után, hozzátéve: "Higgyünk abban, hogy Magyarország képes változtatni, és a helyére rakjuk a dolgokat".

Orbán: előnyt kell élvezniük a magyaroknak

Úgy tűnt, a legnagyobb tapsot a közönség részéről Orbán zárószavai váltották ki. A pártelnök arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta elveszett a szolidaritás, annak érzése, hogy az emberek számíthatnak egymásra. Közölte: "kell, hogy legyen egy hely, ahol a magyarok előnyt élveznek minden más nemzet tagjaival szemben". Szerinte a választás tétje, hogy győztesek leszünk, vagy csak résztvevők. Hozzátette: a szolidaritás és a vadkapitalizmus között választhatunk. Szerinte az új kormánynak a "szolidaritás kormányának" kell lennie. Közölte: nem az a normális, ha a külföldiek élveznek előnyt az ország állampolgáraival szemben.

Bár nem mondta ki, ezzel vélhetően a Magyarországra érkező külföldi vállalatokra utalt, amelyek rendszerint komoly kedvezményeket kapnak a magyar államtól. Orbán ugyan nemrégiben találkozott nagyvállalatok vezetőivel, és szövetséget ajánlott nekik, erről azonban mostani beszédében nem tett említést.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK