Az [origo] összesítése szerint a megyeszékhelyek polgármesterei közül tavalyi munkájáért Dióssy László (SZDSZ), Veszprém első embere kapta a legmagasabb összegű jutalmat, nettó 2 millió 175 ezer forintot. Rajta kívül még Kaposvár, Győr és Eger polgármestere kapott egymillió forint feletti jutalmat. Hat város - Szeged, Debrecen, Miskolc, Salgótarján, Szekszárd, Pécs - vezetőjét nem jutalmazták tavalyi munkájáért. Három település: Kecskemét, Székesfehérvár és Szolnok polgármestere a nyilvános adatról nem adott tájékoztatást.

Az [origo] körkérdést intézett a megyeszékhelyek polgármestereihez, azt kérdeztük, hogy mennyi jutalmat kaptak 2005-ben, és milyen indokkal terjeszették fel őket jutalomra. Annak ellenére, hogy nyilvános adatról van szó, a megkérdezett 18 polgármester közül január 18-án feltett kérdéseinkre Kecskemét, Székesfehérvár és Szolnok vezetője nem válaszolt hétfő délelőttig.

A többi válaszból az derült ki, hogy hat város - Szeged, Debrecen, Miskolc, Salgótarján, Szekszárd, Pécs - vezetője nem kapott jutalmat tavalyi munkájáért. A legtöbb pénzt, 2 millió 175 ezer forintot pedig Dióssy László, Veszprém első embere kapta.

Négyen egymillió felett

Veszprém polgármestere, Dióssy László (SZDSZ) hathavi jutalmat kapott, ennek nettó összege: 2 175 120 forint. Jutalomra az ügyrendi és igazgatási bizottság terjesztette fel, a testület indoklása szerint "Dióssy László szervező és irányító munkájának, valamint a rá jellemző magas fokú érdekérvényesítő képességnek köszönhetően jelentős uniós és állami támogatásokban részesül Veszprém városa" - tartalmazta többek között az indoklás.

Szita Károly (Fidesz), Kaposvár polgármestere tavaly nettó 1 millió 710 999 forintot kapott, a jogi bizottság javaslata alapján.

Balogh József (MSZP), Győr vezetője 2005-ben egy alkalommal részesült jutalomban: "a takarékos gazdálkodás, a város fejlesztésében, fejlődésében elért eredményei, valamint a helyi önkormányzat megalakulásának 15. évfordulója alkalmából eredményes közszolgálati munkájának elismeréseként". Jutalomra a jogi, etikai és közigazgatási bizottság terjesztette fel. Az összeg a polgármester 3 havi illetményének megfelelő, bruttó 1 575 000 forint.

Nagy Imre (MSZP), Eger vezetője kétszer kapott jutalmat tavaly, a városi rendelet szerint félévente kéthavi illetményének megfelelő összeget. Havi nettó fizetése 309 ezer forint, így összesen mintegy nettó 1 millió 236 ezer forintot kapott.

Többen jótékonykodnak a jutalomból

Gyimesi Endre (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere tavaly két alkalommal kapott jutalmat, májusban nettó 359 100, decemberben nettó 452 010, összesen 811 110 forintot, a jogi bizottság javaslata alapján.

Pap János (SZDSZ), Békéscsaba polgármestere háromhavi fizetésének megfelelő jutalmat kapott. Pontos összeget nem közölt, de azt elárulta, hogy havi jövedelme bruttó 525 ezer, nettó 265 125 forint, így nettó jutalma 795 375 ezer forint lehetett. Jutalomra a város költségvetési bizottsága terjesztette elő, a város pénzügyi helyzetének stabilizálásának indokával.

Ipkovich György (MSZP) szombathelyi polgármester az ügyrendi bizottság ajánlására kapott 3 havi illetményének megfelelő jutalmat, nettó 920 ezer forintot. A jutalom 1 havi összegét, 300 ezret azonban jótékony célra, a Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály intenzív részlegének kialakítására ajánlotta fel.

Bencsik János (Fidesz, korábban független) tatabányai polgármester - jó munkájáért, a jogi bizottság javaslata alapján - háromhavi illetményének megfelelő jutalmat kapott. Ebből egyhavinak megfelelő, nettó 307 800 forintot vett fel. A további bruttó kéthavit - azaz 1 425 600 forintot -  a korábbi évekhez hasonlóan - jótékony célra ajánlotta fel: a város egyik bölcsődéjének játszóparkja bővülhet így az adományból.

Csabai Lászlóné (MSZP) Nyíregyháza vezetője egyhavi munkabérnek megfelelő összeget kapott 2005 novemberében, a jogi bizottság javaslatára. Összeget azonban nem közölt a városvezető. 2004-ben havi illetménye nettó 299 137 forint - a korábbi válasza szerint.

Hat városban nem kaptak jutalmat

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen első embere nem kapott jutalmat. Ennek indokaként a polgármester azt közölte: "Ha komolyan veszik magukat az önkormányzatok, és tényleg igaz az állítás, hogy az önkormányzatok a kormány költségvetési politikája miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek, akkor 2005-ben bármilyen jól dolgozott is egy polgármester, az önkormányzat iránti szolidaritásból nem vehet fel jutalmat."

Káli Sándor (MSZP), Miskolc vezetője sem kapott jutalmat. A válaszból az derült még ki: csak 2003- ban vett fel jutalmat, akkor nettó 205 448 forintot.

Puszta Béla (független, volt MSZP-s), Salgótarján polgármestere sem kapott jutalmat. A polgármester a 2003. évi költségvetés teljesítésért kapott utoljára anyagi elismerést. Kiderült az is, hogy 2005. január 1-jei hatállyal a városi közgyűlés - a polgármester kezdeményezésére - hatályon kívül helyezte az önkormányzati rendeletben foglalt azon rendelkezést, mely alapján az önkormányzat költségvetésének eredményes teljesítése esetén a polgármestert legfeljebb háromhavi illetményének megfelelő jutalom illette meg. Emiatt a polgármester az önkormányzat 2004. évi költségvetésének eredményes teljesítése esetén az önkormányzati rendeletben foglaltak alapján az őt megillető jutalomról lemondott - derült ki a válaszból.

Kocsis Imre Antal (SZDSZ), Szekszárd vezetője nem kapott jutalmat.

Toller László (MSZP), Pécs első embere sem kapott jutalmat, bruttó jövedelme pedig 600 ezer forint.

Botka Lászó (MSZP), Szeged vezetője sem kapott jutalmat.

Másfél éve is többen titkolództak

Az [origo] másfél évvel ezelőtt, 2004 júliusában készített hasonló felmérést a megyeszékhelyek vezetőinek jutalmazásáról. Akkor sem lehetett teljes a kép, mert Kaposvárról, Miskolcról, Szegedről és Szolnokról nem kaptunk semmilyen választ.

Azok közül, akik akkor válaszoltak, 2004 első félévi munkájáért Balogh József (Győr) és Pap János (Békéscsaba) vezetője kapta a legmagasabb összegű jutalmat. Dióssy László (Veszprém), Csabai Lászlóné (Nyíregyháza) és Bencsik János (Tatabánya) vezetője most igen, de másfél éve nem vett fel jutalmat. Kósa Lajos, Debrecen vezetője viszont most nem, de 2004 első félévében kapott pénzjutalmat, ahogyan Puszta Béla (Salgótarján) első embere is. Toller László (Pécs) viszont évek óta következetesen nem vesz fel jutalmat, ahogyan akkor és most sem jutalmazták Kocsis Imre Antalt (Szekszárd) sem. Botka László (Szeged) sajtófőnöke is azt közölte, hogy a polgármester nem vett még fel jutalmat.

Komáromi Gergely