Befejeződött a közelmúltban Magyarországon lezuhant AN-24-es típusú szlovák katonai repülőgép fekete dobozának vizsgálata, de a szerencsétlenség okainak kiderítéséhez még hetekre, hónapokra lesz szükség.

A fekete dobozban rögzített adatokat még a vizsgálat további folyamatában feltárandó különböző adatokkal, egyebek között a repülőgép roncsainak vizsgálatából származó megállapításokkal is össze kell vetni, ezért a vizsgálat előzetes eredményeinek közzététele csak hetek, hónapok múlva lehetséges - mondta hétfőn a SITA hírügynökség kérdésére válaszolva Milan Vanga, a szlovák fegyveres erők szóvivője.

A hírügynökség azokról a Szlovákiában és Magyarországon napvilágot látott feltételezésekről kérdezte a szóvivőt, amelyek szerint a szlovák repülőgép szerencsétlensége esetleg emberi mulasztás miatt következett be.

A szlovák katonai repülőgép, fedélzetén a koszovói békemisszióból hazatérő 43 szlovák katonával, január 19-én ütközött neki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce község határában fekvő Borsó-hegynek. 42 ember a helyszínen szörnyethalt, egy katona, Martin Farkas csodával határos módon túlélte a szerencsétlenséget. A 27 éves fiatalember gyorsan gyógyul, és rövidesen elhagyhatja a kassai kórházat.

Nem terheli felelősség a magyar repülési szakszolgálatokat a január 19-én lezuhant szlovák An-24-es katonai repülőgép balesetének bekövetkezéséért - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs főosztálya az MTI-vel hétfőn. A közlemény szerint mindezt a szaktárca Katonai Légügyi Hivatalának hétfőn lezárult közigazgatási hatósági eljárása állapította meg.