Sokkal kevesebb politikai államtitkár, tárca nélküli miniszter, kormánybiztos és politikai tanácsadó lehet a jövőben, legalábbis egy törvénytervezet szerint. A Népszabadság birtokába került javaslat a kormányfő hatáskörébe utalná a tárcák létszámának megállapítását.

Radikálisan átalakítanák a kormány és az irányítása alá tartozó közigazgatási szervek felépítését. Az erről szóló az igazságügyi és a belügyi tárca által készített törvénytervezet szerint a kormányfő állapítaná meg a minisztériumok létszámkeretét, feladataikat és hatáskörüket pedig kormányrendeletben határoznák meg - írja a Népszabadság.

A javaslat szerint a jelenleginek (11 fő) közel harmadára csökkentenék a miniszterelnökségi politikai államtitkárok számát, és minisztériumonként is csak egy működhetne a jövő évtől. Jelenleg van olyan tárca, ahol kettő, de olyan is, ahol három államtitkár működik. A javaslat a minisztériumi államtitkárok feladatait is pontosan rögzítené.

Helyettes államtitkárokból tárcánként négyet engednének, konkrét számukat a miniszter javaslatára a miniszterelnök állapítaná meg. Törvényben határoznák meg azt is, kik minősülhetnének közigazgatási államtitkárnak. Államtitkári juttatásokat ezentúl csak a törvényben ugyancsak meghatározott politikai és közigazgatási államtitkárok kaphatnának.

Maximálnák a tárca nélküli miniszterek számát is, amely a jövőben a kormánytagok létszámának maximum ötödét tehetné ki. Jelenleg két tárca nélküli minisztere van a kabinetnek.

A közigazgatási szervek működését átlátható és egyértelmű irányítási és szervezeti viszonyok megteremtésével tennék hatékonyabbá. A javaslat készítői korlátoznák a közigazgatási intézmények felügyelőinek hatásköreit, hogy csökkentsék az intézmények átpolitizáltságát - írja a Népszabadság.