Gyurcsány Ferenc szerint hitelt kell adni Szabó István, Magyarország egyik legkiválóbb művésze szavainak - a miniszterelnök az MTV Az Este című műsorában hétfőn először nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a filmrendezőről a napokban kiderült, fiatalon titkosügynökként jelentéseket írt az egykori belső reakció elhárítását végző osztálynak.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: Magyarország egyik legkiválóbb művészének, a filmvilág megkerülhetetlen csodájának tartja a filmrendezőt. A kormányfő azt mondta, Szabó Istvánnak, illetve "az ő elmúlt évtizedeinek" van annyi hitele, emberként és művészként, hogy most, amikor vádolják vagy szembesítik, akkor "adjunk hitelt az ő szavainak".

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, nagyon nehéz utólag megítélni azt a helyzetet, amelybe Szabó István annak idején került. Ezt mondaná akkor is, ha nem egy általa rendkívül tisztelt emberről, hanem egy ismeretlenről lenne szó - tette hozzá.

A kormányfő véleménye szerint "talán nem célravezető" a történtek után 40-50 évvel, részigazságok alapján ítélni. Arra a kérdésre, hogy adóssága-e a magyar demokráciának egy tisztességes ügynöktörvény, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, "természetesen".

A távirati iroda úgy értesült, hogy a miniszterelnök - amennyiben egyéb elfoglaltsága nem akadályozza - részt vesz és beszédet mond a 37. Magyar Filmszemle keddi esti nyitó ünnepségén a Budapest Kongresszusi Központban.

A szemlét Szabó István Rokonok című filmje nyitja meg; a Móricz Zsigmond azonos című regényéből készült alkotást a nyitó ünnepségen vetítik le. A szervezők szerint azt nem tudni, hogy a rendező is részt vesz-e filmje premierjén.