Félreállítják a túlterhelt autókat

2006.02.01. 8:33

Rendkívüli közúti ellenőrzéseket tartanak szerdán és csütörtökön a hatóságok. A rossz műszaki állapotú és a környezetszennyező autók sofőrjeit megbírságolják, a túlterhelt teherautókat pedig nem engedik tovább. A korábbinál szigorúbb szankciókat a héten módosuló közúti közlekedési törvény teszi lehetővé.

Országos ellenőrzési akciót tart szerdán és csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság a Közlekedési Főfelügyelettel közösen - közölte az [origo]-val Török László, a felügyelet főosztályvezetője.

Az ellenőrzések során megállítják a rossz műszaki állapotú és a szemmel láthatóan környezetszennyező autókat. A tehergépkocsiknál pedig azt ellenőrzik, hogy megfelelően rögzítették-e a rakományt, illetve, hogy veszélyes anyag szállítása során betartják-e az erre vonatkozó előírásokat.

Az ellenőrzések kiterjednek az uniós és azon kívüli országokból érkező gépjárművekre is. A hatóságok az ellenőrzési sorozatot, az elmúlt hónapok szabálysértéseivel és a változó időjárási körülményekkel indokolták.

Ráadásul a héten módosul a közúti közlekedési törvény, amely szigorúbb szankcionálási lehetőséget biztosít a hatóságoknak. A szigorítások lehetővé teszik, hogy a közlekedési felügyelet feltartóztassa a túlterhelt teherautókat, amelyek a jövőben csak akkor haladhatnak tovább, ha 15 kilométeren belül megszabadulnak a túlsúlytól.

Érsek László, a Közlekedési Főfelügyelet közúti főosztályvezetője az [origo]-nak elmondta: a korábbi gyakorlat értelmében, a túlterhelt autók a pótdíj kifizetése után tovább közlekedhettek, jelentősen károsítva így a közutakat. A mostani szigorítás után, továbbra is kell pótdíjat fizetni, de már nem haladhatnak tovább a túlterhelt teherautók. Érsek elmondta: a tavaly közel 3500 esetben szabtak ki pótdíjat, 15 ezer és 2,2 millió forint közötti nagyságrendben.

Újdonság az is, hogy ha a Magyarországra belépni szándékozó jármű nem felel meg az előírásoknak (vagyis az okmányai, engedélyei nem megfelelőek), akkor a hatóságok nemcsak a belépését tagadhatják meg, hanem már kiszabhatnak bírságot is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK