Bár Koltai Lajos operatőr megjegyezte, hogy az alkotókat jelenük alapján kell megítélni, ezen kívül a Filmszemle hivatalos megnyitóján nem esett szó arról, hogy múlt héten nyilvánosságra került Szabó István filmrendező ügynökmúltja.

Kedden este elkezdődött a 37. Filmszemle, amelynek nyitófilmje a Szabó István által rendezett Rokonok. A világhírű, Oscar-díjas filmrendezőről múlt héten, az Élet és Irodalom cikkéből derült ki, hogy főiskolás korában jelentéseket adott diáktársairól és tanárairól az állambiztonságnak.

Bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, Az Este című tévéműsorban látványosan kiállt Szabó mellett, a megnyitón mondott beszédében nem hozta szóba az ügyet. Nem érintette a témát Bozóki András kulturális miniszter sem. Egyedül az életműdíjakat átadó Koltai Lajos operatőr - aki számos filmben dolgozott együtt Szabóval - beszélt arról, hogy a filmalkotókat jelenük alapján kell megítélni. Koltai emellett arra szólította fel a közönséget és a filmes szakmát, hogy tekintse ünnepnek a szemlét, amelyet "időnként megpróbálnak szétzúzni".

Szabó István az Élet és Irodalom cikkének megjelenését követően közölte, hogy egy az 1956-os forradalomban részt vett diáktársa, Gábor Pál megmentése érdekében vállalta el, hogy jelentéseket ad az állambiztonságnak. Később a rendező ezt módosította azzal, hogy egyben magát is menteni akarta, hiszen ha nemet mond, akkor ő is bajba került volna. Hozzátette azonban, hogy jelentéseivel soha nem ártott senkinek.

Szabó jelezte azt is, biztos abban, nem véletlen, hogy a cikk a filmszemle előtt jelent meg. "Ez teljesen egyértelmű, hogy engem meg akarnak ölni, mert az összes hírügynökségnek szétkürtölték és az egész világon megjelenik az újságokban, hogy az egyetlen magyar Oscar-díjas, mit tudom én, rendőrségi ügynök" - fogalmazott az MTV egyik műsorában. Az Élet és Irodalomban megjelent cikk szerzője, Gervai András azonban állítja, hogy nem volt szándékos az időzítés, és közölte azt is, hogy nem Szabó tönkretétele volt a célja.