A Fidesz elszámol, az MSZP mínuszozik

2006.02.01. 12:19

Szinte egyszerre indít médiakampányt a két nagy párt. A Fidesz a munkanélküliségre koncentrál "Valódi elszámolás" nevű akciójában, míg az MSZP "Orbán Mínusz" hirdetéseiben az ellenzék ígéreteit bírálja.

A Fidesz kampányfőnöke, Rogán Antal szerdán jelentette be, hogy óriásplakátokon és újsághirdetéseken mutatják be, hogyan alakult a munkanélküliség az elmúlt négy évben. "A Valódi elszámolás kampány jegyében meg fogjuk jeleníteni a munkanélküliség alakulását az elmúlt négy év alatt, azt, hogy ígéretek helyett mit teljesített a kormány" - mondta Rogán Antal, aki szerint jelenleg 400 ezer, hivatalosan regisztrált munkanéküli van az országban, és további háromszázezer olyan ember, akinek nincsen rendes állása, csak alkalmi munkából tengeti életét.

A kampányfőnök beszélt arról is, hogy a kampány során a pályakezdők munkanélküliségével külön foglalkoznak, a plakátok arra irányítják rá a figyelmet, hogy Magyarországon minden ötödik pályakezdő munkanélküli. A sajtótájékoztatón Rogán Antal bemutatta a kampány plakátját is, amelyen "Rosszabbul élünk, mint négy esztendeje" felirat alatt a munkanélküliség adatait ismerteti a Fidesz.

Eközben hirdetési kampányba kezdett az MSZP is. Az Orbán Mínusz szlogennel megjelenő reklámokban a nagyobbik kormánypárt azt állítja, hogy a Fidesz veszélyezteti a szociális biztonságot. Az MSZP a tb-járulékok 29-ről 19 széázalékra valóü csökkentését bírálja, mondván, hogy ez a közös kasszából vonna el 650 milliárd forintot. A szocialisták szerint ennek eredményeként veszélybe kerülne a nyugdíjak kifizetése, gyógyszer-áremeléshez vezethetne, biztonytalanná tenné az egészségügyi ellátás finanszírozását és gondokat okozhat a családi pórtlék és más támogatások kifizetésében.

Az MSZP a Fidesz terveivel ellentétben a "radikális politika" helyett ötéves adó- és járulékcsökkentést tervez. A Fidesz rendszerint viszont azzal érvel, hogy a munkanélküliek is pénzbe kerülnek, ezért munkahelyeket kell teremteni, és ennek révén lehet biztosítani a forrást a szociális ellátásokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK